19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialStudiu: Bucureștiul este capitala europeană cea mai vulnerabilă în caz de cutremur

Studiu: Bucureștiul este capitala europeană cea mai vulnerabilă în caz de cutremur

Reprezentanții companiei americane Motorola Solutions, specializată în domeniul comunicațiilor, au subliniat joi, într-o conferință organizată la București, că România are nevoie să-și îmbunătățească dotarea tehnică specifică situațiilor de urgență.

Modernizarea dotării tehnice este necesară întrucât, dintre toate capitalele statelor membre UE,  Bucureștiul este orașul cel mai vulnerabil la un cutremur, a explicat Maria Nițoiu, director regional Motorola Solutions pentru România și Republica Moldova.

Vulnerabilitatea capitalei României este o consecință a apropierii sale geografice de zona seismică Vrancea.

“La cutremurul din 1977, România a avut pagube materiale de două miliarde de dolari, dintre care 1,4 miliarde în București. Din 1990 până în prezent am avut 44 de inundații, șapte furtuni, două cutremure. În 2006 am avut inundații extreme. Toate acestea au adus pagube directe de 3,5 miliarde de dolari”, a explicat reprezentanta companiei americane.

În acest context, România și-a pus în funcțiune, începând din anul 2000, un sistem de “comunicații critice”, care urmează a fi extins cu sprijinul companiei americane. Sistemul este operat de STS și este utilizat de serviciiile Ministerului de Interne (inclusiv Poliție și ISU), ale Ambulanței și ale MApN. Sistemul de comunicații critice al României este, deja, unul dintre cele mai dezvoltate din Europa, au explicat reprezentanții companiei Motorola Solutions.

Drept dovadă a importanței unui asemenea sistem, reprezentanții firmei americane au prezentat situația din septembrie 2017, când Statele Unite au fost lovite de uraganul Irma, cu o viteză de până la 295 de kilometri pe oră. La acel moment, singurul sistem de comunicații rămas operațional în zonele calamitate a fost sistemul strategic LMR (Land Mobile Radio), construit de Motorola Solutions.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă