Foto: Arhivă

Studenții teologi cer să fie permise slujbele, chiar dacă preotul e singur

Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să revină asupra deciziei de a suspenda complet activitățile religioase în spații închise.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.03.2020 - 19:31

Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) solicită Ministerului Afacerilor Interne să reanalizeze posibilitatea oficierii unor activități religioase, chiar și pe timpul epidemiei de coronavirus.

"Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să revină asupra deciziei cu privire la suspendarea tuturor activităților religioase desfășurate în spații închise, în sensul permiterii oficianților cultelor (episcopi, preoți ș.a.m.d.) să îndeplinească ritualurile religioase măcar singuri sau alături de co-ministranți (diaconi, dascăli, cântăreți etc.), în vederea respectării libertății de conștiință", anunță un comunicat transmis, miercuri, de SSTI. 

Neîndeplinirea ritualurilor este o încălcare gravă și vădită a dispozițiilor art. 53 din Constituția României, întrucât duce la atingerea propriu-zisă a existenței libertății de conștiință, nefiind o măsură proporțională cu situația care a determinat-o.

Totodată, măsura nu trebuie și nu poate să interzică oficierea, în cazul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul lăcașurilor de cult, a tainelor esențiale: Botezul, Mirungerea, Sfânta Euharistie, Spovedania, taina Preoției, Cununia, Sfântul Maslu, chiar dacă acestea urmează a fi oficiate (administrate) unui număr redus de persoane.

"În ceea ce privește mănăstirile, obștile monahale trebuie lăsate să își continuie ritualurile zilnice nestingherite, eventualele restricții putând fi impuse doar cu privire la accesul în biserică a unui anumit număr de persoane pe perioada desfășurării lor", precizează comunicatul SSTI.

Comentarii