15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialStrategie revoluționară pentru ecologie și economie: pungile din plastic, interzise în România

Strategie revoluționară pentru ecologie și economie: pungile din plastic, interzise în România

Strategia privind materialele plastice va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE. Mult prea adesea, plasticul este produs, folosit şi aruncat fără a fi valorificate beneficiile economice ale unei abordări mai circulare, aducând astfel daune şi mediului înconjurător. Obiectivul nostru este de a proteja mediul şi, în acelaşi timp, de a pune bazele unei noi economii a materialelor plastice, bazată pe metode de concepţie şi producţie care să respecte pe deplin necesităţile de reutilizare, de reparare şi de reciclare şi pe elaborarea unor materiale mai sustenabile.

Europa este cea mai în măsură să conducă această tranziţie. Această abordare va aduce noi oportunităţi în ceea ce priveşte inovarea, competitivitatea şi crearea de locuri de muncă. Odată cu Strategia privind materialele plastice, Comisia a adoptat şi un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acoperă fiecare etapă a ciclului. Cadrul va măsura progresele în ceea ce priveşte tranziţia către o economie circulară la nivelul UE şi la nivelul statelor membre.

Prin noua strategie, Uniunea Europeană va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi. Se vor elabora norme noi privind ambalajele, cu scopul de a îmbunătăţi posibilităţile de reciclare a plasticului utilizat pe piaţă şi de a stimula cererea de conţinut de plastic reciclat. Pe măsură ce se va colecta mai mult plastic, va fi necesar să se extindă şi să se modernizeze instalaţiile de reciclare şi să se instituie un sistem optimizat şi standardizat pentru colectarea separată şi sortarea deşeurilor la nivelul UE. Aceste măsuri vor genera economii de aproximativ o sută de euro pe tonă de deşeuri colectate. De asemenea, măsurile vor genera o valoare adăugată mai mare, în sprijinul unei industrii reziliente şi mai competitive a materialelor plastice.

De asemenea, noua strategie va reduce cantitatea de deşeuri din plastic. Legislaţia europeană a dus deja la o reducere semnificativă a utilizării pungilor de plastic în mai multe state membre. Noile planuri se vor axa pe alte tipuri de articole din plastic de unică folosinţă şi pe uneltele de pescuit, vor sprijini campaniile de sensibilizare din statele membre şi vor stabili sfera de aplicare a normelor UE care urmează să fie propuse în 2018, pe baza datelor disponibile şi a consultării părţilor interesate. De asemenea, Comisia va lua măsuri pentru a limita utilizarea microplasticului în produse şi va stabili standarde pentru plasticul biodegradabil şi compostabil; va pune capăt poluării cu deşeuri a mărilor.

Noile norme privind instalaţiile portuare de preluare vor aborda problema deşeurilor marine. Se vor adopta măsuri care să asigure faptul că deşeurile generate pe nave sau acumulate pe mare nu sunt lăsate în urmă, ci sunt aduse pe uscat şi gestionate în mod corespunzător. Sunt incluse, de asemenea, măsuri care vor reduce sarcina administrativă a porturilor, a navelor şi a autorităţilor competente.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă