5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocial„Noi suntem Statul” - Dan Andronic prezintă ascensiunea generalului Coldea în fruntea...

„Noi suntem Statul” – Dan Andronic prezintă ascensiunea generalului Coldea în fruntea SRI

Născut în comuna Târnova din județul Arad, generalul devenit, între timp, eminența cenușie a SRI-ului, nu a dat de la început semne că ar avea capacități deosebite, conform rezultatelor din timpul învățământului superior.

Nu avea profilul unui ofițer de informații care să uimească prin capacitatea combinativă. După cum spuneam, a luat examenul de licență la Facultatea de Psihosociologie a Academiei Naționale de Informații, după ce l-a picat pentru prima dată în 1995. Nu a fost singurul eșec în materie de învățământ superior. După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, la seral, prima sa tentativă de a obține o diplomă universitară a făcut-o la Institutul Politehnic din Timișoara. A rămas repetent încă din primul an de facultate (…), relatează autorul articolului.

Dan Andronic expune modul în care Florian Coldea a intrat în SRI, susținut, ulterior, de Dan Gheorghe, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor, care deținea o funcție importantă înainte de 1989. Această persoană este unchiul din partea mamei al generalului Coldea. Această persoană are o aură cel puțin la fel de impresionantă, fapt care poate justifica ascensiunea fostului prim-adjunct.

Dan Gheorghe a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul “studenţi”, în special din zona Conservatorului Ciprian Porumbescu. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior. 

În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE, fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 1997. 

Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfârşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni. În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO ’95 IMPEX SA.

Din 2001, pentru scurtă vreme, a fost consilierul directorului SRI Radu Timofte, decedat și el anul trecut. Apoi generalul Dan Gheorghe a fost numit director adjunct pentru securitate al Aeroportului Henri Coandă (Otopeni). În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, relatează Horia Tabacu, citat de Dan Andronic în materialul său.

Însă aceasta nu este singura persoană determinantă pentru cariera generalului Coldea. Un apropiat al unchiului său era generalul Ion Ștefănuț. Despre relațiile de prietenie dintre cei doi, Dan Andronic susține că erau extrem de solide încă dinainte de 1989 și i-au asigurat lui Coldea funcții în cadrul Brigăzii Antitero

Nu trebuie să ne mire faptul că Florian Coldea a fost încadrat la Brigada Antitero din cadrul SRI. Fostul comandant al Brigăzii, gen. Dan Gheorghe, ruda sa, este cel care a intervenit pentru mutarea sa în aceea zonă.

Editorialistul continuă relatările:

Nu pot da mai multe detalii despre această promovare, întrucât face parte dintr-un șir de întâmplări la care am asistat în calitate de consultant al fostului prim-ministru Adrian Năstase, nu ca ziarist. Dar pot spune că intervenția generalului Dan Gheorghe în cariera lui Florian Coldea este certă!

Autorul trece, de asemenea, în revistă episodul eliberării din Irak a jurnaliștilor români, în 2005.

Deși nu a fost printre cei trimiși în teren din prima clipă, Traian Băsescu, președinte al României, l-a remarcat în ședințele celulei de criză care se reunea la Cotroceni. La acel moment, Florian Coldea avea o funcție de conducere în cadrul Brigăzii Antiteroriste, fiind adjunct al comandantului Brigăzii Antitero, gen. Ion Ștefănuț. Traian Băsescu l-a remarcat în special datorită faptului că, în cadrul celulei de criză, maiorul SRI Florian Coldea vorbea mai mult decât comandantul său. Atitudinea ofensivă l-a scos în evidență, ea avea să-l ducă la eșec. Coldea a ajuns în Irak, unde a colaborat cu fostul ofițer SRI Daniel Dragomir și cu generalul SIE Isac, aflați la fața locului de la începutul crizei ostaticilor. A fost implicat în plata răscumpărării și în operațiunile de debriefing ale jurnaliștilor răpiți. Așa s-a remarcat în fața Președintelui.

Rezolvarea crizei ziariștilor răpiți i-a adus și prima promovare în ochii lui Traian Băsescu, care a văzut în el un posibil înlocuitor pentru generalii din epoca lui Ion Iliescu. Atunci când a putut, Președintele l-a făcut pe Florian Coldea DIRECT prim-adjunct al directorului SRI, o etapă scurtă fiind chiar director interimar al Serviciului.

În următorul pasaj al editorialului, Dan Andronic dezvoltă modul în care președintele Traian Băsescu l-a avansat în grad, de la gradul de maior la gradul de locotenent-colonel și, apoi, la numit prim-adjunct al directorului SRI, la 1 august 2005. Toate acestea succedându-se până la vârsta de 34 de ani a lui Coldea.

Jurnalistul detaliază, în amănunt, derularea evenimentelor și permutările diferitelor figuri din peisajul serviciilor secrete, camaraderia lui Coldea cu generalul Gabriel Oprea, sedimentarea „binomului“ SRI-DNA, alături de procurorul șef, Laura Codruța Kovesi, ajungând până în momentul prezent, după ruptura sa de fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, odinioară un apropiat prieten și coleg de serviciu al lui Florian Coldea. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă