Starea de alertă va avea restricții mai dure

La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Guvernul Orban a modificat regulile valabile pe timpul stării de alertă.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.07.2020 - 00:17

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și Guvernul s-au reunit, marți, pentru a modifica unele puncte din Hotărârea de Guvern 553 / 2020 prin care a fost prelungită starea de alertă.

Modificările au fost propuse de CNSU, sub conducerea premierului Orban, prin Hotărârea 36 / 2020, după care au fost aprobate de Guvern – tot sub conducerea premierului. Aceste modificări au fost necesare și, în același timp, dorite de Guvern, întrucât din ziua de marți, 21 iulie, ora 0, a intrat în vigoare “Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic” – adică legea care reglementează izolarea, carantina și spitalizarea persoanelor suspecte sau infectate cu coronavirus. Legea a fost întocmită pentru a corespunde cererilor CCR, iar noua variantă a stării de alertă trebuie să corespundă normelor din Legea carantinei.

“Prima și cea mai importantă problemă este legată de cei peste 4000 de cetățeni români diagnosticați cu Covid care fie s-au externat la cerere înainte să fie vindecați, fie au fost diagnosticați pozitiv și nu s-au tratat”, a precizat premierul Orban. De aceea, începând de marți, pentru toate persoanele care s-au externat la cerere, „pe propria răspundere”, se va analiza situația și se va dispune fie tratarea la domiciliu – dacă sunt asimptomatici, fie internarea în spital, dacă au simptome.

Pentru cetățenii suspectați că ar fi infectați cu Covid, Direcțiile de Sănătate Publică vor emite decizii de internare pentru diagnosticare iar în caz că sunt confirmați pozitiv, vor fi emise decizii pentru a fi tratați.

O prevedere importantă este că un pacient confirmat Covid pozitiv nu se mai poate externa la cerere din spital, decât cu acordul medicului care îl tratează sau al DSP.

Pe de altă parte, devine din nou permisă detașarea medicilor în zonele unde cazurile de Covid sunt cele mai grave. Această detașare “sperăm să fie la cerere, dar după cum vedeți în lege, o putem face și nevoluntar”, a precizat ministrul Nelu Tătaru.

(CITATE)

“Prioritate la testare trebuie să se acorde persoanelor pentru care e necesară testarea conform protocolului de evaluare. Abia după aceea să fie testate persoane pentru alte motive, de exemplu pentru că vor să călătorească”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Suntem într-un moment pandemic de creștere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile până ce vom putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare la domiciliu, pentru a ajunge la momentul la care eram acum cinci săptămâni. Legislația care intră în vigoare astăzi ne va oferi pârghiile necesare”

Nelu Tătaru,

Ministrul Sănătății

 

Sunt restricții mai dure în noua formă a stării de alertă?

Da, întrucât carantina devine din nou obligatorie, iar persoanele tratate pentru Covid nu mai au voie să se externeze pe proprie răspundere.

Pot fi contestate noile reglementări emise de Guvern?

Ele nu vor fi probabil contestate, pentru că integrează normele unei legi care a fost întomită la cererea CCR și care a fost deja promulgată.

 

Intrarea în carantină devine din nou obligatorie, începând din ziua de marți, 21 iulie,  pentru persoanele care intră în România venind din țări sau zone cu “risc epidemiologic ridicat”.

Lista acestor țări este stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică și va fi actualizată periodic. De la obligația carantinei vor fi exceptate anumite categorii de persoane, cu condiția ca ele să nu aibă simptome de Covid. Printre cei exceptați se numără diplomații, europarlamentarii, militarii și polițiștii care se întorc din misiuni internaționale, piloții, șoferii profesioniști, personalul feroviar și lucrătorii transfrontalieri.

Se observă faptul că printre excepții nu se înscriu românii care se întorc din vacanțe externe, astfel că aceștia ar putea intra de la frontieră direct în carantină, în funcția de țara în care și-au petrecut concediul. De altfel, premierul Orban a lansat, încă de luni seară, un avertisment clar.

“I-am îndemnat pe români să meargă în vacanță în România. Avem o țară superbă, sunt atâtea locuri frumoase de văzut. Chiar i-aș sfătui să renunțe la turismul intensiv în locațîi unde e aglomerație. Se pot duce într-o mulțime de locuri frumoase în țară", a precizat premierul Ludovic Orban.

Despre el însuși, șeful Guvernului a precizat că nu va pleca deloc în vacanță în acest an.

Comentarii