Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Spitalul Militar Central, premieră medicală: transplant de cornee efectuat cu succes

O intervenţie chirurgicală de transplant endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty), tehnică folosită în cazuri selecţionate, respectiv în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean, a fost realizată în premieră pentru sistemul public.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 02.03.2018 - 12:47

Rezolvarea chirurgicală a afecţiunii a avut ca beneficiar o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endotelială Fuchs în stadiu avansat, şi a fost realizată de dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee din SUUMC, se arată într-un comunicat al unităţii medicale transmis vineri AGERPRES.

''Acest tip de intervenţie chirurgicală ce are ca şi indicaţii afecţiuni ale endoteliului cornean prezintă numeroase avantaje pentru pacienţi: incizie chirurgicală mică, mult mai puţine complicaţii intraoperatorii posibile faţă de transplantul perforant, vindecare rapidă, îmbunătăţire rapidă a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet'', precizează sursa citată.

Pacienta a avut o evoluţie postoperatorie favorabilă, pe termen scurt şi mediu beneficiind de îmbunătăţire considerabilă a vederii, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate.

În operaţia de transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK se înlocuieşte doar partea posterioară - endoteliul şi membrana Descemet - extrem de fină (10-15 microni).

Datorită manevrelor chirurgicale, delicate şi complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privinţa preparării ţesutului donor, cât şi în poziţionarea grefonului în ochiul pacientului primitor.

Comentarii

loading...