Soluţii de urgenţă pentru dezamorsarea crizei din Sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat după o nouă rundă de negocieri cu Federaţia Sanitas că va înainta premierului Dăncilă o serie de propuneri pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 02.05.2018 - 17:17

Între timp, sindicaliştii declară că nu vor renunţa la greva de avertisment din 7 mai şi nici la greva generală din 11 mai, până când autorităţile nu vor veni cu soluţii concrete.

Sorina Pintea susţine că propunerile sindicale coincid în mare parte cu cele transmise premierului de către managerii de spitale: „Va fi necesară o analiză foarte atentă și efectuarea unor simulări,  astfel încât în urma modificărilor pe care le vom face nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja. Pe de altă parte,  una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă este ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri. Cu siguranță se vor gasi soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Pentru noi este important ca pacienții să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie”, a precizat ministrul Pintea într-un comunicat primit de România Liberă. La rândul lor, reprezentanții Federației Sanitas afirmă că, astfel, s-a respectat promisiunea făcută la mitingul de joi, 26 aprilie, celor 10.000 de cadre medicale care au cerut guvernanților să-și îndeplinească promisiunile față de angajații din sistem.

Eliminarea plafonului de 30%, călcâiul lui Ahile

Principalele discuții s-au purtat în jurul revendicării Federației de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament. O posibilă soluție avansată este excluderea din limita celor 30 de procente a plății suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, precum și a plății suplimentare pentru gărzi. Sindicaliştii au cerut, totodată, acordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, precum și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări care au stat la baza declanşării programului de proteste.

Sindicaliştii vor soluţii, nu promisiuni

”Contrar unor declarații din spațiul public, noi, Sanitas, considerăm că modificarea Legii 153/2017 este singura soluție pentru un sistem de salarizare corect și nediscriminatoriu în sănătate și asistență socială. În forma actuală a legii sunt multe inechități și omisiuni ce trebuie rezolvate. În discuția de astăzi cu reprezentanții Ministerului Sănătății s-au atins mai multe probleme pe acest subiect. Dar până la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federația respectă decizia Consiliului Național Sanitas privind programul de proteste, respectiv organizarea grevei de avertisment în data de 7 mai și declanșarea grevei generale începând cu 11 mai. Vrem să vedem o soluție clară, completă, asumată și adoptată de guvern, astfel încât nici un angajat din sănătate și asistență socială să nu mai înregistreze pierderi de venituri salariale”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

Zeci de discuţii la minister

Luna trecută, mii de angajaţi din mai multe spitale din ţară au protestat după ce şi-au primit fluturaşii de salariu, iar veniturile pe luna martie au fost diminuate cu sume cuprinse între 500 şi 1.100 de lei. Confruntată cu cea mai mare criză din Sănătate din ultimii ani, Sorina Pintea a spus că a avut 28 de întâlniri cu sindicatele pentru a identifica soluţii la problema scăderilor salariale. "Am declarat în nenumărate rânduri: noi aplicăm legea. Pentru cei cărora nu le-a crescut salariul la nivelul lui 2022, aplicându-se un regulament de sporuri diminuat faţă de regulamentul care se aplica până la 1 martie, categoric au fost scăderi de venituri. Nu ni le dorim. În aceste ultime luni, m-am întâlnit de 28 de ori cu sindicatele, tocmai ca să găsim soluţii. Toată lumea ştia, din iulie 2017, de când s-a publicat legea, că va trebui să avem o încadrare în acel 30%", a precizat ministrul Sănătăţii. 

Ministrul Muncii nu prea vrea să cedeze

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că solicitările sindicaliştilor vor fi rezolvate până în 2022 şi invocă acordarea unor sporuri ilegale: „Noi am făcut o lege cadru, care presupune ca toți medicii să aibă același salariu de încadrare, diferența se face prin sporuri de muncă. La fel ar trebui să ținem seama de echitatea sistemului de salarizare. Femeia de serviciu din spital nu poate fi la fel plătită ca femeia de serviciu din poliție, pentru că ea trece pe lângă boli. Ministerul Sănătății a mers foarte mult pe ceea ce voiau sindicatele. În jumătate de spitale, managerii au putut să se încadreze în acel procent de 30% fără să existe scăderi salariale. Eu mi-am asumat această lege, dar legea este cadru, mai departe, depinde de manager. Ei au recunoscut un lucru, că niciodată în Sănătate nu s-au dat sporurile legale. La un moment dat, trebuia să „crape” chestiunea asta. Eu înțeleg acum frustrarea celor care protestează. Noi am fost atenți la o lege echitabilă. Anul trecut, au fost cheltuieli în plus față de anul 2016. Nu poate să spună nimeni că nu s-au făcut eforturi ca să crească salariile bugetarilor. Am încercat să echilibrăm cât de cât sistemul. După ce am văzut aceste reglaje, a intrat legea salarizării în plin. Când dai legea, o dai pe tot sistemul. Singura excepție pe care am făcut-o a fost pentru medici și pentru asistente. Aveam exodul medicilor deja îngrijorător, deja o problemă de siguranță națională. Atunci am decis ca medicii și asistenții să urce pe grila din 2022, unde ar trebui să ajungă toți bugetarii. Pe legea salarizării, toată lumea trebuie să ajungă la grila din 2022. E un lucru pe care toți bugetarii trebuie să îl înțeleagă, că se crește etapizat”, spune Lia Olguța Vasilescu.

Comentarii