8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialSoluţie pentru scăderea numărului de amputaţii la persoanele cu diabet

Soluţie pentru scăderea numărului de amputaţii la persoanele cu diabet

“Având în vedere atât implicaţiile profunde asupra persoanei care primeşte indicaţia de amputaţie la nivelul membrelor inferioare (afectarea sănătăţii, implicaţii emoţionale, de integrare în zona socială, financiare), cât şi implicaţiile financiare susţinute de către sistemul de sănătate în această problematică, Asociaţia de Podiatrie militează ca România să adopte urgent modelele internaţionale de îngrijire a diverselor afecţiuni ale piciorului, modele cu efecte sociale şi economice vizibile. Ne dorim ca împreună cu toţi reprezentanţii medicali implicaţi în această problematică să continuăm educarea la nivel naţional a pacienţilor în vederea prevenţiei şi informarea în problematica complicaţiilor piciorului diabetic ce pot conduce la amputaţie”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, potrivit unui comunicat remis presei.

Conform sursei citate, meseria de podiatru este dezvoltată şi reglementată la nivel internaţional în 19 ţări, estimându-se că există peste 100.000 de podiatri în întreaga lume.

“Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. (…) Podiatrii nu numai că reduc riscul de amputaţii, dar au un impact semnificativ asupra ratelor de spitalizare şi de reulceraţii”, se arată în comunicat.

Ulcerele piciorului diabetic şi recurenţele lor sunt cauzate de diferiţi factori care, în final, conduc la distrugerea pielii: neuropatii diabetice periferice şi autonome, boli vasculare, îngrijire inadecvată a piciorului, încălţăminte inadecvată, potrivit comunicatului.

“Managementul şi tratamentul piciorului diabetic reprezintă o provocare din cauza spectrului larg de complicaţii care contribuie la creşterea riscului de amputaţii la nivelul membrelor inferioare. În urma unui studiu realizat pe 17.530 pacienţi români cu diabet s-a concluzionat că, aşteptând mai mult de o lună de la debutul simptomelor până la prezentarea la medic, creşte semnificativ riscul complicaţiilor piciorului diabetic. Rezultatele au arătat necesitatea programelor de informare şi de educare pe tema diabetului şi a complicaţiilor pe care le implică”, susţine sursa citată.

În cadrul conferinţei s-a dezbătut problematica îngrijirii piciorului diabetic şi amputaţia. La conferinţă au fost prezenţi specialişti internaţionali care au prezentat politici de îngrijire a piciorului diabetic adoptate la nivel mondial: Dr. Kristien Van Acker – preşedintele D-Foot International şi Podiatru David Dunning – fost preşedinte al Colegiului Podiatrilor din Anglia.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă