2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăSocialSocietateFake news cu prețul uleiului românesc în Franța. Circulă o poză pe...

Fake news cu prețul uleiului românesc în Franța. Circulă o poză pe care scrie „1 €”

Pe rețelele de socializare circulă, de câteva zile, o știre falsă (fake news) referitoare la prețul uleiului românesc în Franța.

Cei care redistribuie „știrea” susțin că uleiul produs în România ar fi mult mai ieftin în magazinele din Franța decât în cele din România. Drept probă este prezentată o fotografie realizată, aparent, într-un magazin. În această poză, prețul afișat pare a fi 1 Euro pentru un litru.

La data de 6 decembrie 2022, redactorul ziarului „România liberă” a căutat, pe internet, să afle cât costă în Franța uleiul importat din România. Cel mai mic preț găsit a fost următorul: 1,90 Euro / litru dacă se cumpără cel puțin 10.000 de litri, respectiv 1,82 Euro / litru dacă se cumpără peste 21.000 de litri de ulei. Deci acestea sunt prețuri en-gros. Pe site-ul unde am găsit acest preț se precizează că se vând doar cantități de la 10.000 de litri în sus.

Evident că prețurile din magazin, la bucată, sunt mult mai mari. De altfel, unii utilizatori de pe internet au încercat să corecteze minciuna legată de „prețul de un euro”, al uleiului importat din România. Ei au afișat alte poze, reale, din Franța. Din imaginile reale reiese că un litru de ulei românesc se vinde cu mai mult de 3 Euro.

Drept comparație, prezentăm mai jos și poza trucată, care circulă pe Facebook.

FAKE NEWS / foto Facebook, 6 decembrie 2022

Prețul uleiului românesc, folosit pentru atacuri politice

Ideea de a distribui o asemenea poză falsă nu este doar o joacă. Argumentul prețului „mai mic” al alimentelor din Franța este folosit pentru a acuza România. Iată ce explicație însoțește, pe Facebook, poza falsă de mai sus:

„Uleiul nostru Spornic în Franța 1€=4.9ron și în România prețul este peste 10-12ron, o țară condusă de jigodii”.

O discuție privind prețul uleiului românesc în Occident s-a purtat și la începutul anului 2022. Nici la acel moment, uleiul provenit din România nu costa un euro litrul, ci mult mai mult.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Nicholas David Ionel, cel mai bine clasat român la...

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Nicholas David Ionel, cel mai bine clasat român la...
Ultima oră
Pe aceeași temă