În fața sediului Ambasadei Finlandei (Foto: Mihai Diac)

Românii protestează în sprijinul doctoriței Smicală, ai cărei copii sunt sechestrați în Finlanda

Peste o sută de persoane au protestat, vineri, în centrul Bucureștiului, încercând să convingă autoritățile române și finlandeze să rezolve cazul familiei Smicală, ai cărei copii sunt reținuți în Finlanda.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2019 - 17:50

Românii participă, vineri, la o nouă acțiune de protest, menită să vină în sprijinul familiei Smicală.

Ziarul România Liberă a relatat, deja, în mai multe rânduri, despre cazul dramatic al doctoriței Camelia Smicală, originară din județul Neamț și stabilită în Finlanda. În ultimii ani, statul finlandez a comis o serie de abuzuri asupra Cameliei Smicală și a copiilor ei, abuzuri care au mers până la separarare copiilor de mama lor și la îngrădirea drastică a dreptului acesteia de a-i vizita.

Vineri, 8 martie, chiar de Ziua Femeii, peste o sută de români au protestat în centrul Bucureștiului, cerând respectarea dreptului Cameliei Smicală de a trăi împreună cu copiii ei, Mihai și Maria. Acest lucru s-ar putea realiza chiar în Finlanda, dar participanții la protestul de vineri solicită ca autoritățile de la București să negocieze cu cele ale Finlandei pentru a obține aducerea în România a celor doi copii minori și plasarea lor sub tutela mamei.

Protestul de vineri de la București a început la ora 15 în fața sediului Ambasadei Finlandei și a continuat printr-un marș spre sediul Ministerului Afacerilor Externe și, în final, spre sediul Guvernului României.

                        În fața sediului Ministerului Afacerilor Externe

Protestatarii care și-au scandat revendicările în fața sediului Ambasadei Finlandei n-au fost contactați de niciun reprezentant al Ambasadei, a cărei clădire părea pustie. Totuși, acest lucru este puțin probabil, întrucât cu câteva ore mai înainte, tot vineri, se anunțase demisia Guvernului de la Helsinki, iar această situație de criză ar fi trebuit analizată și la nivelul reprezentanțelor diplomatice din străinătate ale Finlandei.

Românii care au manifestat în sprijinul familiei Smicală au scandat lozinci cum ar fi "Finlanda infamă / Batjocorește-o mamă", "Mihai și Maria / Vă vrem în România", "Legea oricărui popor / Copiii cu mama lor". S-au făcut și comparații cu situația din Norvegia, unde familia Bodnariu a reușit, în cele din urmă, să-și recapete copiii, ceea ce reprezintă un semnal încurajator și cu privire la posibilitatea rezolvării cazului Smicală, în Finlanda.

În paralel, vineri, la București, au fost prezentate și revendicări legate de situația generală a României. De exemplu, s-a mai scandat "Români nu plecați / De lângă ai voștri frați" și "Fie pâinea cât de rea / Tot mai rea e-n Finlanda". De asemenea, participanții la miting s-au pronunțat împotriva vaccinării obligatorii, susținând că oficialii care vor s-o implementeze în România nu doresc decât "să ne vaccineze ca pe o turmă de vite, ca niște veterinari". Participanții la miting au mai cerut și stoparea programelor de educație sexuală în școlile din România.

Organizatorii acțiunii de protest de vineri au anunțat că această inițiativă a aparținut grupărilor "Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" și "Noua dreaptă".

Comentarii