7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialSituație revoltătoare în Vrancea. 94 de unități de învățământ nu au toaletă...

Situație revoltătoare în Vrancea. 94 de unități de învățământ nu au toaletă în interior

Deși noul an școlar bate la ușă, directorul adjunct al DSP Vrancea, Janina Lazăr, spune că situația din județ nu este deloc roz. Aceasta a declarat că jumătate dintre unităţile de învăţâmânt din județ nu au autorizație sanitară, iar în cazul a aproximativ 100 nu se poate vorbi nici măcar de toaletă în interior: „Din cele 452 de unităţi şcolare, creşe, grădiniţe, şcoli şi licee, 230 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 222 sunt neautorizate. Trei dintre acestea au depus în ultimele zile dosare pentru autorizare, care sunt în lucru. Motivele pentru care aceste şcoli nu au fost autorizate sunt diverse, de la faptul că deşi întrunesc condiţiile necesare pentru autorizare, unităţile de învăţâmânt nu au solicitat acest lucru, până la lipsa racordării la reţeaua de apă, canalizare, lipsa grupurilor sanitare conforme. Există şi situaţii în mediul rural în care deşi au toate aceste condiţii, şcolile şi grădiniţele sunt grupate, dar nu au circuite separate şi nu pot fi autorizate”.

O situaţie unică se înregistrează în comuna Bogheşti, unde niciuna dintre şcoli nu este racordată la reţeaua de apă şi canalizare.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, câteva zeci de unităţi şcolare se află în diverse stadii de renovare, în timp ce 94 de şcoli şi grădiniţe nu au toalete în interior: „În judeţul Vrancea un număr de 73 de unităţi de învăţâmânt se află în diferite stadii de renovare. Încheierea lucrărilor de reabilitare variază de la caz la caz, în funcţie de data începerii lucrărilor. 94 de unităţi de învăţâmânt au toalete în exteriorul clădirii sau sunt neconforme”.

Aproape 15% din unităţile de învăţâmânt din judeţ încep cursurile în anul şcolar 2020-2021 în scenariul galben, în timp ce o şcoală postliceală şi-a anunţat intenţia de a desfăşura cursurile exclusiv online, potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.

Astfel, 77 din cele 542 de unităţi de învăţâmânt vor începe şcoala în scenariul galben. Printre acestea se numără şcolile şi grădiniţele din cele patru comune în care rata de incidenţă a îmbolnăvirilor cu COVID-19 depăşeşte unu la mia de locuitori, respectiv Tulnici, Reghiu, Gura Caliţei şi Gugeşti, dar şi alte şcoli şi grădiniţe din Slobozia Bradului, Suraia, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti sau Focşani, unde numărul elevilor dintr-o clasă este foarte mare.

În anul şcolar 2020-2021, în judeţul Vrancea sunt aşteptaţi să înceapă cursurile un număr de aproape 50.000 de elevi, dintre care 8.638 de elevi preşcolari, 15.612 de elevi în învăţământul primar, 12.321 la gimnaziu şi 12.516 de elevi în licee sau şcoli profesionale.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă