20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialSistemul "Clădirilor Verzi", folosit în România, se va aplica și în Republica...

Sistemul “Clădirilor Verzi”, folosit în România, se va aplica și în Republica Moldova

Programul Green Homes va fi lansat oficial în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment care este programat miercuri, 30 iunie 2021, la Chișinău.

“Astfel, în Republica Moldova va fi implementat sistemul de certificare GREEN HOMES, destinat clădirilor rezidențiale sustenabile, al cărui beneficiu major îl reprezintă dobânzile semnificativ mai reduse pentru creditele ipotecare. Mai mult, anumite bănci au dezvoltat un program special dedicat Clădirilor Verzi, denumit sugestiv Green Mortgage”, precizează un comunicat de presă transmis, marți, la București.

Programul va fi lansat, la Chișinău, de Steven Borncamp – director de proiect, SMARTER Finance for Families, autor principal al programului Green Homes & Green Mortgage (SUA), de Andrei Botiș – președinte Romania Green Building Council (România) și de Tatiana Medaru – președinte Moldova Green Building Council (Republica Moldova).
„În România, Raiffeisen Bank și Alpha Bank sunt cele două bănci care acordă astăzi dobânzi mult mai reduse la împrumuturi pentru achiziționarea imobilelor certificate ca fiind Clădiri Verzi. Suntem în discuții avansate cu cea de-a treia bancă interesată să ofere clienților săi programe special concepute finanțării creditelor pentru achiziția Clădirilor Verzi. Dincolo de costurile semnificativ mai reduse la achiziție, clienții adaugă și un alt mare beneficiu: cel mai mic preț posibil pentru întreținere. Momentul lansării programului Green Homes în Republica Moldova este mai mult decât oportun, evenimentul fiind unul în deplin acord cu politica Uniunii Europene privind protecția față de mediu înconjurător, fiind în același timp, un eveniment mult așteptat de investitorii imobiliari care vor fructifica această oportunitate în vederea extinderii portofoliului imobiliar. Republica Moldova se alătură astfel țărilor care au implementat cu succes acest program, printre acestea numărându-se Danemarca, Irlanda, Belgia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Italia, Grecia, Turcia, Georgia sau Bosnia & Herzegovina”, a declarat Andrei Botiş.

Până acum, ROGBC a oferit certificarea sau pre-certificarea Green Homes pentru peste 10.000 de locuințe din România, începând cu anul 2014.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă