24.6 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Serviciul de streaming Tidal, acuzat că a falsificat cifre

Într-un articol amplu, ziarul norvegian Dagens Næringsliv a anunţat că a făcut o investigaţie a datelor interne ale Tidal dintr-un hard pe care l-a obţinut şi care conţine „miliarde de rânduri” cu titluri de cântece, date de identificare a utilizatorilor şi coduri de ţări.

Jurnaliştii au aflat că, potrivit Music Business Worldwide, „numărul ascultătorilor muzicii lui Beyoncé şi Kanye West pe Tidal a fost manipulat cu mai multe sute de milioane”, practică ce a dus la generarea de „încasări masive din drepturile de autor în detrimentul altor artişti”.

Investigaţia ziarului a început în 2016, când Tidal a susţinut că „The Life of Pablo” al lui Kanye West a generat descărcări de 250 de milioane de ori în primele zece zile şi că albumul „Lemonade” al cântăreţei Beyoncé a generat 306 milioane de descărcări în primele 15 zile.

La acel moment, Tidal a raportat 3 milioane de abonaţi – ceea ce înseamnă că fiecare dintre ei ar fi trebuit să asculte albumele cel puţin de 10 ori pe zi.

Dagens Næringsliv a dus informaţiile descoperite la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie, unde experţi au asamblat datele într-un raport de 78 de pagini care concluzionează că Tidal a manipulat intenţionat cifrele celor două albume.

În replică, compania a transmis revistei Rolling Stone printr-un purtător de cuvânt: „Aceasta este o campanie de defăimare a unei publicaţii care a făcut la un moment dat referire la un angajat al nostru ca fiind «agent secret israelian» şi l-a numit pe proprietarul nostru «dealer de cocaină»”. El a făcut referire la un articol apărut în ianuarie 2017.

„Nu aşteptam de la ei decât la această poveste ridicolă, minciuni şi falsitate. Informaţia a fost furată şi manipulată şi vom lupta împotriva acestor acuzaţii”.

În raportul din ianuarie 2017, când Dagens Næringsliv punea sub semnul întrebării cifra de 3 milioane de abonaţi ai Tidal, un analist al Midia Research spunea că, bazat pe venituri, conturile active ale Tidal nu puteau fi mai multe de 1 milion. Serviciul de streaming muzical este disponibil în 52 de ţări şi nu a mai transmis, în ultimul an, cifre legat de numărul de abonaţi.

Ultima oră
Pe aceeași temă