12.3 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Se reiau slujbele în biserici, cu credincioșii în aer liber, fără a se face împărtășanii

După încetarea stării de urgență, bisericile din România vor relua oficierea slujbelor religioase, la care credincioșii vor putea asista din curtea bisericii, adică în aer liber – fără a li se permite să intre în interiorul lăcașului de cult. 

O altă restricție este că, deși preoții vor oficia slujbe, ei nu vor oficia și împărtășirea credincioșilor, a anunțat, miercuri, Patriarhia Română.

Reluarea procedurii de împărtățanie se va realiza după ce va avea loc o consultare între conducerile Bisericilor Ortodoxe din toate țările, în care să se decidă reguli comune care să asigure acest serviciu religios cu prevenirea răspândirii coronavirusului.

În România, autoritățile statului au spus că se poate face împărtășirea doar cu pahar și linguriță de unică folosință (de plastic), dar conducerea BOR a respins această variantă.

Întrucât starea de urgență expiră în România la finalul zilei de joi, 14 mai, prima zi în care credincioșii ar putea asista din nou la slujbă (stând în curtea bisericii, nu în interior) ar fi ziua de vineri, 15 mai.

Tot din ziua de vineri, 15 mai, autoritățile publice locale ar putea permite din nou accesul în cimitire. La București, Comitetul municipal pentru situații de urgență a anunțat deja această decizie, care se aplică din data de 15 mai.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă