4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialȘcoli pline cu păduchi, dar fără toalete

Școli pline cu păduchi, dar fără toalete

Păduchii sunt o prezență obișnuită în școlile din Constanța, 275 de cazuri fiind depistate în numai o săptămână. Direcția de Sănătate Publică din Constanța a anunțat că, la reînceperea cursurilor după vacanța de vară, în perioada 10-17 septembrie 2018, medicii și asistenții medicali din cabinetele școlare, în mediul urban, și medicii de familie, în mediul rural, au efectuat examenul medical pentru supravegherea activă a stării de sănătate în colectivitățile de antepreșcolari, preșcolari și elevi.

„Scopul triajului este de a depista și izola precoce, înainte de intrarea în colectivitate, suspecții și bolnavii de boli contagioase”, au precizat reprezentanții DSP Constanța. Au fost controlate 288 de unități (creșe, centre de plasament, grădinițe, școli, școli profesionale, școli speciale și licee) din mediul urban și rural și au fost examinați 69.754 de copii, dintr-un total de copii înscriși în număr de 75.671. S-au înregistrat 512 cazuri de îmbolnăvire. Cea mai prezentă afecțiune, întâlnită la 275 de elevi, a fost pediculoza, adică infectarea cu păduchi. Pe locurile următoare au fost anginele (185 de cazuri), alte boli infecțioase (29 de cazuri), scabia și micozele (câte 10 cazuri din fiecare).

Specialiștii DSP Constanța au efectuat un recontrol, numai pentru scabie și pediculoză, și au observat că acestea erau departe de a fi eliminate. Astfel, la a doua verificare s-au constatat 114 cazuri de pediculoză și șase de scabie. Pentru acești copii s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor în colectivitate fiind permisă numai după rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul colectivității. Interesant este că infestarea cu păduchi a înregistrat o creștere față de anul trecut. „Comparativ cu anul 2017, aceeași perioadă, când au fost triați 60.875 subiecți și s-au înregistrat 430 cazuri de îmbolnăviri, se constată că s-au înregistrat mai puține cazuri de varicelă și angine și mai multe cazuri de pediculoză”, au conchis reprezentanții DSP Constanța.

 

Cu toaleta în curte

O altă problemă cu care se confruntă școlile din județ este faptul că multe dintre ele nu au toalete în interior. Mulți primari preferă să aloce sute de mii de lei pe diverse spectacole, de exemplu, decât să investească în grupuri sanitare decente. În județul Constanța sunt 9 unități administrative teritoriale care au în administrare unități de învățământ, școli și grădinițe ale căror grupuri sanitare uscate sunt în curte și nu au racordare la rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare.

Acest lucru este, însă, pe cale să se schimbe, după ce consilierii județeni au votat un proiect de lege propus de unul dintre ei, Marian Crușoveanu, care presupune dotarea unor școli cu grupuri sanitare de tip container. Hotărârea de consiliu județean aprobată privește următoarele localități: Adamclisi, Aliman, Amzacea, Corbu, Crucea, Deleni, Dobromir, Independența și Ion Corvin. Investiția necesară este de 460.000 lei. Containerele vor fi dotate cu șase cabine pentru școli sau patru cabine pentru grădinițe având structura metalică zincată, instalație electrică exterioară și interioară, lămpi, prize și întrerupătoare, instalație sanitară, PPR și PVC, vas dublu WC, lavoare, două boilere electrice, tavan, pereți și pardoseală din PVC. Achiziția se va face prin SICAP.

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă