Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cristian Hagi

Actualizat: 12.10.2018 - 15:51

Școli pline cu păduchi, dar fără toalete

Cristian Hagi

Actualizat: 12.10.2018 - 15:51

Păduchii sunt o prezență obișnuită în școlile din Constanța, 275 de cazuri fiind depistate în numai o săptămână. Direcția de Sănătate Publică din Constanța a anunțat că, la reînceperea cursurilor după vacanța de vară, în perioada 10-17 septembrie 2018, medicii și asistenții medicali din cabinetele școlare, în mediul urban, și medicii de familie, în mediul rural, au efectuat examenul medical pentru supravegherea activă a stării de sănătate în colectivitățile de antepreșcolari, preșcolari și elevi.

„Scopul triajului este de a depista și izola precoce, înainte de intrarea în colectivitate, suspecții și bolnavii de boli contagioase”, au precizat reprezentanții DSP Constanța. Au fost controlate 288 de unități (creșe, centre de plasament, grădinițe, școli, școli profesionale, școli speciale și licee) din mediul urban și rural și au fost examinați 69.754 de copii, dintr-un total de copii înscriși în număr de 75.671. S-au înregistrat 512 cazuri de îmbolnăvire. Cea mai prezentă afecțiune, întâlnită la 275 de elevi, a fost pediculoza, adică infectarea cu păduchi. Pe locurile următoare au fost anginele (185 de cazuri), alte boli infecțioase (29 de cazuri), scabia și micozele (câte 10 cazuri din fiecare).

Specialiștii DSP Constanța au efectuat un recontrol, numai pentru scabie și pediculoză, și au observat că acestea erau departe de a fi eliminate. Astfel, la a doua verificare s-au constatat 114 cazuri de pediculoză și șase de scabie. Pentru acești copii s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor în colectivitate fiind permisă numai după rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul colectivității. Interesant este că infestarea cu păduchi a înregistrat o creștere față de anul trecut. „Comparativ cu anul 2017, aceeași perioadă, când au fost triați 60.875 subiecți și s-au înregistrat 430 cazuri de îmbolnăviri, se constată că s-au înregistrat mai puține cazuri de varicelă și angine și mai multe cazuri de pediculoză”, au conchis reprezentanții DSP Constanța.

 

Cu toaleta în curte

O altă problemă cu care se confruntă școlile din județ este faptul că multe dintre ele nu au toalete în interior. Mulți primari preferă să aloce sute de mii de lei pe diverse spectacole, de exemplu, decât să investească în grupuri sanitare decente. În județul Constanța sunt 9 unități administrative teritoriale care au în administrare unități de învățământ, școli și grădinițe ale căror grupuri sanitare uscate sunt în curte și nu au racordare la rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare.

Acest lucru este, însă, pe cale să se schimbe, după ce consilierii județeni au votat un proiect de lege propus de unul dintre ei, Marian Crușoveanu, care presupune dotarea unor școli cu grupuri sanitare de tip container. Hotărârea de consiliu județean aprobată privește următoarele localități: Adamclisi, Aliman, Amzacea, Corbu, Crucea, Deleni, Dobromir, Independența și Ion Corvin. Investiția necesară este de 460.000 lei. Containerele vor fi dotate cu șase cabine pentru școli sau patru cabine pentru grădinițe având structura metalică zincată, instalație electrică exterioară și interioară, lămpi, prize și întrerupătoare, instalație sanitară, PPR și PVC, vas dublu WC, lavoare, două boilere electrice, tavan, pereți și pardoseală din PVC. Achiziția se va face prin SICAP.

 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine