15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialScandalurile din interiorul familiei regale a României au ajuns în presa internațională

Scandalurile din interiorul familiei regale a României au ajuns în presa internațională

Regele Mihai, care a domnit în două perioade şi a fost forţat de comunişti să abdice în 1947, „a fost cunoscut pentru modestia şi angajamentul” faţă de România. Moartea ultimului suveran al României a fost un moment solemn şi trist pentru mulţi români, dar, dincolo de lacrimi, a dus la reuniunea unei familii colorate şi ciudate, a scrie AP.

Agenţia americană de presă relatează că Irina Walker a avut la funeraliile tatălui său prima apariţie alături de familia sa, după ce şi-a pierdut titlul regal în 2013, din cauza implicării în lupte ilegale cu cocoşi.

La rândul său, Nicolae, care a fost întâmpinat de mulţime cu aplauze când a venit să depună flori la catafalcul bunicului său, a fost dezmoştenit în 2015 din cauza zvonurilor privind un copil ilegitim. Celor care i-au spus că vor să le fie rege, Nicolae le-a răspuns că este „alături de ţară şi de cetăţeni, aşa cum a fost şi bunicul“ său întotdeauna.

Şi Prinţul Paul, un nepot îndepărtat cercetat pentru spălare de bani, a venit să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai, însă nu a participat la funeraliile de sâmbătă. Nepotul în vârstă de 69 de ani al Regelui Carol al II-lea a fost acuzat că ar fi obţinut ilegal 64 de hectare de la stat, cauzând un prejudiciu de 173 milioane de dolari.

Regele Mihai şi-a lăsat fără titluri trei dintre cele cinci fiice. Sofia şi-a pierdut titlul după ce s-a măritat în 1998 cu un francez, Alain Biarneix, care își inventase un titlu nobiliar și un supranume, ”Michel de Laufenburg”. Regele Mihai nu a fost de acord cu această căsătorie, fapt care a dus la decăderea din drepturi printre care și acela de succesiune la tron, retrăgându-i titlul de Principesă de România. În 1999, Principesa Sofia a născut-o pe singura fiică Elisabeta-Maria, însă căsnicia cu Alain Biarneix s-a destrămat în 2002. În 2007, când Casa Regală a României a adoptat noul statut, Principesa Sofia a fost inclusă în linia de succesiune la tronul României.

Şi cea mai mică fiică a Regelui Mihai, Maria, şi-a pierdut titlul de ”Principesă a României” pentru că s-a căsătorit cu Casimir Mystkowski, un polonez romano-catolic. Cei doi au divorțat în decembrie 2003 fără a avea urmași.

Cristian Pârvulescu, decanul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi de Administrative (SNSPA), a declarat pentru AP că Regele Mihai a aplicat familiei sale cu stricteţe codul etic, pentru că şi-a dorit „să fie opusul tatălui său” Carol al II-lea.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă