Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Templul Mare din Satu Mare

Satu Mare: Marş al tăcerii, în memoria celor 18.000 de evrei din oraş exterminaţi în lagăre

Zeci de persoane au participat marţi la Marşul tăcerii, organizat de Comunitatea Evreiască din Satu Mare, în memoria celor 18.000 de evrei care au fost deportaţi din oraş şi exterminaţi în lagărul de la Auschwitz - Birkenau.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

08.05.2018 - 20:31

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Satu Mare, Adrian Beşa, a declarat că scopul marşului este de a reaminti evenimentele din 1944, astfel încât asemenea atrocităţi să nu se mai repete.

"Comemorăm, azi, 74 de ani de la marea tragedie prin care au trecut evreii deportaţi din Satu Mare, cât şi din Transilvania de Nor, în primăvara anului 1944, în lagărul morţii de la Auschwitz-Birkenau. Să nu uităm, este un îndemn ca astfel de atrocităţi să nu se mai repete. În anul 1941, în Satu Mare, erau înregistraţi un număr de 20.242 de evrei, care reprezentau circa 20-25% din populaţia municipiului. În 5 aprilie 1944 se instituie obligaţia ca evreii să poarte steaua galbenă, iar la 3 mai se înfiinţează ghetoul cuprinzând străzile Petofi-Bathori-Martirilor Deportaţi-Golescu-Kogălniceanu, în care au fost îngrămădiţi şi înghesuiţi 18.900 de evrei. Comandatul ghetoului a fost Sarkozy Bela. Din Satu Mare au plecat şase trenuri ale morţii, încărcate cu câte 3.000 - 3.500 de persoane către Auschwitz în zilele de 19, 22, 26, 29, 30 mai, respectiv 1 iunie 1944. Circa 132.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportaţi", a spus Adrian Beşa, citat de Agerpres.

El a spus că, Satu Mare, prin pierderea miilor de evrei, a devenit un oraş mult mai sărac.

"Istoria evreimii este istoria unor crime, iar istoria se poate repeta. De aceea trebuie să construim o apărare împotriva repetării istoriei. Conştientizarea acestor fapte, readucerea aminte a dimensiunii tragediei este un bun exerciţiu pentru noi toţi, astfel încât să putem preîntâmpina astfel de derapaje. Să facem un exerciţiu de imaginaţie a acestor vremuri. În decurs de aproximativ o lună, un sfert din populaţia Sătmarului, de origine evreiască, a fost deportată. Populaţia a pierdut atunci pentru totdeauna. Poate avocatul familiei, medicul, comerciantul, vecinul, colegul sau cel mai bun prieten. Mai dramatic, puţinii supravieţuitori au pierdut atunci întreaga familie. Astfel, eu zic că Satu Mare, prin pierderea miilor de evrei, a devenit un oraş mult mai sărac", a mai spus Beşa.

Sătmărenii au pornit în marş de la Sinagoga Mare către cimitirul evreiesc de pe str. Botizului, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în lagăre.

Comentarii

loading...