4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialSăptămână decisivă pentru noua lege a pensiilor

Săptămână decisivă pentru noua lege a pensiilor

România avea, la 1 ianuarie a.c., 3.559.957 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, însemnând 18% din populația rezidentă (19.523.621 de persoane), arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Dintre vârstnicii existenți, bărbații însumau 1,4 milioane de persoane  (15% din totalul bărbaților rezidenți în țară), iar femeile 2,1 milioane (21% din total).

Majoritatea pensionarilor se zbat în sărăcie cruntă. Peste 5 milioane dintre persoanele care au ieșit din activitate au pensii sub 1.000 lei, media fiind undeva la 200 de euro. Spre comparație, în statele dezvoltate din UE pensionarii primesc de la 4 până la 20 de ori mai mult decât românii.

Cert este că și aceste pensii de mizerie sunt suportate tot mai greu de către stat. Guvernanții au dat peste cap sistemul de contribuții sociale, la începutul acestui an, în speranța că vor mai stoarce ceva bani în plus de la contribuabili. Însă banii nu sunt niciodată de ajuns, iar noile majorări de pensii anunțate pun presiune enormă pe fondurile publice. Mai mult, în multe județe ale țării, unde nu există activitate economică, numărul pensionarilor este cu mult mai mare decât cel al populației active.

Potrivit INS, în plan teritorial, regiunile cu cei mai numeroși vârstnici, raportat la totalul populației rezidente, sunt Sud-Muntenia și Sud-Vest-Oltenia (peste 20% din total), urmate de Nord-Est (17,8%), Centru (17,7%) și Nord Vest (17%). Cea mai “tânără” este regiunea București-Ilfov (15,9%).

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că noua lege a pensiilor va intra în avizare interministerială în această săptămână, iar în maximum două săptămâni ar putea fi adoptată în Guvern şi apoi trimisă în Parlament. Tot în această săptămână, Ministerul Finanţelor Publice va finaliza calculele privind impactul financiar al legii.

Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că nu are încă cifrele finale privind impactul, dar bugetul asigurărilor este dublu faţă de cel de anul trecut.   Mai precis, s-a pornit de la 871 lei punctul de pensie când PSD a preluat guvernarea, obiectivul fiind să se ajungă la 1.775 lei în anul 2020.    

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă