Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sănătatea primeşte mai mulţi bani

În 2018, Ministerul Sănătății va primi 8,762 miliarde de lei, un plus de 4,6% față de acest an, după ce bugetul instituţiei a fost avizat favorabil, marți, de comisiile parlamentare de specialitate reunite.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 13.12.2017 - 12:26

Potrivit proiectului de buget, pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a alocat suma de 33,769 miliarde de lei, cu 4,5 miliarde de lei mai mult față de anul 2017, respectiv o majorare de 15,5%. Ministerul Sănătăţii va putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 9,54 miliarde de lei. Sursele de finanţare şi ponderea ­fiecărei surse în totalul finanţării sunt structurate astfel: bugetul de stat 80,84% şi veniturile proprii 19,16%.

Potrivit proiectului, programul de investiţii al Ministerului Sănătăţii va fi distribuit în principal pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute în anii precedenţi. În plus, investiţii se vor face pentru continuarea programului de consolidări (şi alte lucrări de intervenţii) la clădirile unităţilor sanitare, dar şi pentru reabilitarea infrastructurii unităţilor sanitare prin efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale.

Totodată, un obiect strategic îl reprezintă construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă, inclusiv prin Programul Operaţional Regional: 8 spitale regio­nale şi 1 spital republican, în Bucureşti. De asemenea, este prevăzută reabilitarea/modernizarea/extinderea a cel puţin 15 spitale judeţene, 150 de ambulatorii de specialitate, 25 de Unităţi de Primiri Urgenţe, precum şi a centrelor comunitare integrate medico-sociale. În acest context, se are în vedere dezvoltarea de centre comunitare integrate medico-sociale, de care vor beneficia peste 270.000 de persoane.

În 2018, Ministerul Sănătăţii are prevăzute alocări bugetare pentru dotarea cu aparatură şi echipamente medicale la nivelul spitalelor publice, dotarea cu mijloace de transport sanitar specifice (ambulanţe, autosanitare, elicoptere etc.), dotarea cabinetelor medicilor de familie, dar şi dezvoltarea de centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate. De asemenea, pentru asigurarea funcţionării în condiţii de calitate a sistemului sanitar sunt considerate „absolut necesare” creşterea finanţării asistenţei medicale de urgenţă, precum şi susţinerea financiară a programelor de sănătate.    

 

Comentarii