FOTO: Salvați Copiii

Salvaţi Copiii: Rata abandonului şcolar, mai mare cu 20% în rural

Rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în zonele rurale din România, 17,4% în oraşe mici şi suburbii şi scade la 6,2% în municipii, relevă o statistică transmisă public joi de organizaţia Salvaţi Copiii.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 10.05.2018 - 16:45

Potrivit centralizării, deşi rata de părăsire timpurie a şcolii a scăzut uşor, de la 19,1% în 2015 la 18,3% în 2017, obiectivul naţional în cadrul strategiei Europa 2020 (11,3%) rămâne de neatins.

"Accesul la educaţie de calitate reprezintă o provocare, îndeosebi în zonele rurale unde studiază 45% din populaţia şcolară a României (nivel primar şi gimnazial). (...) Dacă aruncăm o privire succintă asupra rezultatelor de la evaluările naţionale, putem surprinde complexitatea unui fenomen social deja cronicizat: astfel, în anul 2016, 37,5% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul rural au avut rezultate slabe (sub nota minimă 5), comparativ cu 15% în şcolile urbane. Diferenţele între mediul rural-urban sunt reflectate şi în ceea ce priveşte rata înscrierii în educaţia preşcolară. Astfel, procentul copiilor cu vârsta între 3-5 ani înscrişi în învăţământul preşcolar este de 81,4%, pentru anul şcolar 2016-2017, cu o diferenţă de aproximativ 10 puncte procentuale între mediul rural şi urban: 75,9% rata de înscriere în mediul rural şi 86,2% în mediul urban", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte participarea efectivă a copiilor la această etapă esenţială a educaţiei, datele europene indică, pentru România, un procent de doar 60,8% pentru acelaşi an şcolar.

Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă în acest context că va deschide alte şase servicii de pregătire ante-preşcolară, preşcolară şi şcolară în judeţele Mureş, Braşov, Vaslui, Hunedoara, Dâmboviţa şi Suceava, prin proiectul "Viitor prin şcoală!", pentru a asigura accesul la educaţie al copiilor care provin din comunităţi defavorizate, preponderent din mediul rural şi urban mic.

Obiectivul general a al proiectului este prevenirea şi reducerea abandonului şcolar timpuriu în rândul copiilor/tinerilor din grupuri vulnerabile (copii din comunităţi defavorizate, copii romi, copii din mediul rural, copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, copii din familii cu statut socio-economic scăzut), prin servicii integrate de prevenire, intervenţie şi compensare, inclusiv prin intervenţii asupra mediului familial şi şcolar (părinţi/reprezentanţi şi cadre didactice).

Noile centre vor avea peste 4.480 de beneficiari în perioada aprilie 2018 - martie 2021. Din totalul copiilor şi tinerilor beneficiari direcţi ai serviciilor de pregătire ante-preşcolară, preşcolară şi şcolară, 80% provin din comunităţi rurale sau urbane mici.

Parteneri în proiectul de 8.132.781,34 lei vor fi Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratele Şcolare şi Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţele Mureş, Braşov, Vaslui, Hunedoara, Dâmboviţa şi Suceava, şcoli şi servicii publice de asistenţă socială din localităţile Bahnea, Viştea de Jos, Negreşti, Lupeni, Târgovişte şi Suceava.

Comentarii