1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăSocialRomânii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni

Românii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni

Românii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni, imediat după ce vor ajunge în țară. Ei vor fi preluați de autorități încă de pe pistă. Iată ce reguli și restricții li se impun!

Aeronava Tarom care îi aduce în țară pe cei 46 de români blocați în Africa de Sud va ateriza pe Aeroportul Otopeni, la Baza 90, la ora 16.27. Este o măsură de precauție pe care autoritățile române au luat-o în contextul în care pasagerii vin dintr-o zonă cu risc epidemiolog extrem de ridicat.

Românii repatriați din Africa de Sud, plasați în carantină. Ce restricții li se impun

Pe pistă va fi garat un al doilea avion, de dimensiuni mai mici, ce aparține tot companiei Tarom, și care îi va prelua pe sportivii de la CSM Baia Mare. Ceilalți pasageri români și străini vor merge cu autobuzele către o zonă specială de triaj unde vor fi așteptați de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică. Aici, călătorii vor fi testați anti Covid, iar apoi vor fi plasați în carantină pentru următoarele două săptămâni. 

Inițial, pasagerii ar fi trebui să aterzeze pe aeroportul Henri Coandă, însă autoritățile au decis ca armata să preia aeronava pe Otopeni ca măsură în plus de siguranță. Riscurile sunt prea mari pentru ca românii întorși din Africa să intre prin terminalul Sosiri de pe Henri Coandă unde se organizase, inițial, un culoar special.

Cine se află la bordul aeronavei 

Printre românii repatriați din Africa de Sud se numărăr și sportivii de la CSM Baia Mare. Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).

7 români au rămas în urmă 

MAE informează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România.

Care este situația românilor blocați în Maroc

Între timp, alți 72 de români aflați în Maroc încearcă disperați să părăsească țara după ce toate zborurile au fost suspendate. Deocamdată însă, autoritățile din România nu au reușit să stabilească cu exactitate cum îi va repatria și când. Deocamdată, Ambasada României depune eforturi pentru a-i repera pe toți cei ce doresc să se întoarcă în țară. 

În acest sens, pe pagina de Facebook  a instituței au fost publicate mai multe mesaje. În ultimul, autoritățile îi îndeamnă pe cetățenii români care se află blocați în Maroc să contacteze de urgență ambasada. 

Rugăm, de urgență, cetățenii românii care nu și-au rezolvat situația revenirii în România să ne contacteze. Avem nevoie de o situație foarte precisă pentru a examina toate posibilitățile de întoarcere în țară (nume, prenume, date de contact, localitatea în care vă aflați în prezent). Aceste coordonate le așteptăm pe e-mail ([email protected]), sms sau WhatsApp la nr 00212664462743.Persoanele care ne trimit aceste date vor fi recontactate operativ de ambasadă pentru informații actualizate. Vă informăm, de asemenea, că Ambasada a creat un grup de WhatsApp cu informații utile în acest sens”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Macavei Laura
Laura are o experiență de 20 de ani în presa scrisă și online. Și-a început cariera în vremea studenției, iar primul job l-a avut la un post de radio. A fost apoi redactor, editor, redactor coordonator și reporter special la ziare precum Cotidianul, Jurnalul Național, Ziarul, Averea, etc. A fost content writer specialist la o firmă de SEO și marketing online și trainer în optimizarea SEO a articolelor din zona publishing și e-commerce.
Cele mai citite

Tatăl lui Djokovic: „Tentativa de asasinat s-a încheiat. 50 de gloanțe în pieptul lui Novak”

Tatăl lui Djokovic susține că atitudinea autorităților din Australia față de fiul său Novak poate fi comparată cu o "tentativă de asasinat". "Tentativa de...

Vremea o ia razna! Directorul ANM a făcut anunțul pentru săptămâna viitoare

Potrivit informațiilor transmise de directorul ANM, vremea se încălzește brusc și vom avea temperaturi chiar mai mari decât cele obișnuite. Directorul ANM, previziuni meteo „Deja înregistrăm...

Novak Djokovic va fi deportat din Australia. Salvatore Caruso, numărul 150, îi va lua locul la Grand Slam

Novak Djokovic va fi deportat din Australia, întrucât autoritățile judiciare i-au anulat viza. Novak Djokovic, numărul 1 în tenisul mondial, a avut o declarație...
Ultima oră
Pe aceeași temă