3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialRomânii ar putea rămâne fără asistenţă medicală primară

Românii ar putea rămâne fără asistenţă medicală primară

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Sandra Alexiu, susţine că medicii au avut o primă întâlnire în calendarul consultărilor, dar deocamdată nu au obţinut nimic din partea Casei de Asigurări, nefiind semnat niciun proces-verbal.

Ea a precizat că în cadrul întâlnirii s-a discutat doar o treime din proiectul de contract-cadru și că au rămas neabordate mai multe revendicări ale medicilor de familie. Printre revendicări figurează şi o serie de modificări legislative: „Am depus un document la minister, direct la cabinetul ministrului, despre ce modificări considerăm că ar fi necesare în legislația secundară și în Legea 95 ca să ajungem la acel numitor comun de la care am pornit în momentul revendicărilor. Şi aici fac referire la procentul alocat din FNUASS către asistența medicală primară, care dorim să fie clar exprimat în contractul-cadru. Primul lucru – asta asigură prima parte dintre revendicările noastre, cea legată de finanțare. Proiectul de buget pe care îl discută acum alocă pentru medicină primară 5,24% din FNUASS, deci mai puțin decât anul trecut, în condițiile în care noi am solicitat creșterea lui până la 10%“, a explicat Alexiu.

A doua solicitare a reprezentanților SNMF se referă la debirocratizarea cabinetelor medicilor de familie. „Când vorbim despre o debirocratizare reală, înseamnă să câștigăm timp pentru pacienții noștri și să renunțăm la hârtii. Am ridicat problema vacanțelor medicilor de familie. Avem dreptul la vacanță, avem dreptul să plecăm în concediu medical când suntem bolnavi, ceea ce practic este aproape imposibil pentru că ne condițio-nează contractul-cadru să găsim înlocuitor. Iar dacă nu găsim înlocuitor, în contract scrie că este obligația Caselor să asigure medici înlocuitori. Dar Casele nu au așa ceva, pentru că există o lipsă de resurse umane cunoscută la nivelul sistemului de sănătate din România. Dacă nu avem medic înlocuitor, pur și simplu nu putem pleca. Nu s-a putut găsi această soluție, nu s-a putut accepta. Noi suntem probabil singurii medici din sistem care nu avem voie să ne odihnim”, a mai spus Alexiu.

 600 de localități, fără medici de familie

 Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrag atenţia că 2 din 3 români riscă să rămână fără medic de familie în condiţiile în care populaţia României îmbătrâneşte şi există o tendință negativă, de ieșire a medicilor de familie din sistem, fie din cauze naturale (pensionare), fie prin migrația forţei de muncă și intrarea unui număr scăzut de medici tineri, care de obicei refuză această specialitate. Această tendință este accelerată de subfinanțarea sistemului național de asistență medicală primară și de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localități din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populaţiei, ci şi realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. -Medicii de familie avertizează că, astfel, se prefigurează un colaps total al sistemului de medicină primară.  

 Copy-paste

Mai mulţi medici reclamă faptul că reprezentanţii CNAS au luat cu copy-paste prevederile actualului contract cadru privind acordarea serviciilor medicale şi le-au transcris în documentul valabil pentru perioada 2018-2019. Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, respinge aceste acuzaţii şi a precizat pentru „România liberă“ că, deocamdată, CO-CA este încă în lucru şi se află în transparenţă decizională.

 Reprezentanţii medicilor de familie au solicitat în această săptămână o întâlnire cu premierul Mihai Tudose și speră ca ea să aibă loc, după ce au discutat pe această temă cu consilierul guvernamental Florian Popa.

 „Dacă nu se rezolvă revendicările noastre la 1 ianuarie, noi nu mai semnăm act adițional. Deja avem rezultate din jumătate dintre județele care sunt asociate SNMF. Nu vom semna acte adiționale cu CNAS dacă revendicările noastre nu sunt obținute“,  dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte Societatea Națională de Medicină de Familie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă