Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România, prezentă la reuniunea Consiliul Miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană

Secretarul de stat Mircea Fechet a reprezentat România la Consiliul Miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană, care s-a întrunit, ieri, în Luxemburg, având pe ordinea de zi Legea europeană a climei și Concluziile privind biodiversitatea.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

24.10.2020 - 12:35

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a subliniat în alocuțiunea sa: „Mulțumim Președinției Germane pentru eforturile depuse în avansarea dosarului privind Legea Europeană a Climei (ECL). Trebuie să avem în vedere faptul că Legea climatică va reprezenta cadrul de reglementare pentru următorii 30 de ani. Ca urmare, este important să ajungem la un acord care să se bucure de susținerea tuturor statelor membre și să ia în calcul liniile majore stabilite la nivelul Consiliului European, oferind astfel un mandat complet și puternic înaintea începerii negocierilor cu Parlamentul European.”

Cu această ocazie, demnitarul a apreciat atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050 și stabilirea țintelor intermediare la 10 ani, subliniind poziția României privind: completarea textului Legii cu aspecte privind cadrul de implementare care să permită atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor; ajustarea mecanismelor de implementare la nevoile fiecărui stat, pentru a asigura o tranziție justă; ideea că tranziția la neutralitatea climatică trebuie să se facă într-o manieră echilibrată și în mod echitabil pentru toți cetățenii UE, în special pentru cei cu venituri mici, și altele.

Este de punctat faptul că Romania, susținută de statele grupului de la Vișegrad, a propus un amendament care a și fost acceptat, prin care Comisia Europeană va propune măsurile necesare pentru ca statele membre să aibă la dispoziție instrumentele și stimulii adecvați pentru investițiile necesare prin care să poată atinge ținta de reducere a emisiilor în 2030, precum și a neutralității climatice în 2050, la nivel UE.

De asemenea, în a doua parte a întâlnirilor din cadrul Consiliului de Mediu -„Biodiversitatea – nevoia unei acțiuni urgente”, poziția României a reliefat aspecte importante: protejarea și restaurarea biodiversității și refacerea ecosistemelor, ca măsuri esențiale pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase (mai ales în contextul pandemiei de COVID 19); definirea conceptelor „păduri primare” și „păduri seculare”; stabilirea criteriilor pentru identificarea și desemnarea ariilor suplimentare, inclusiv pentru gestionarea adecvată a obligației de protejare a acestora și definirea regimului strict de protecție; includerea de prevederi clare cu privire la finanțare și alocarea unui procent semnificativ pentru domeniul biodiversității.

În cadrul Consiliului de Mediu de la Luxemburg au fost abordate și alte subiecte privind mediul, de importanță majoră pentru statele membre. Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea delegației olandeze a ideilor pentru „World Circular Economy Forum”, care se va desfășura anul viitor, la 15 aprilie.

Citește totul despre:

Comentarii