Un proiect de peste 840 milioane lei

România își construiește plaje noi. Proiect de peste 840 milioane lei

România va avea o suprafață mai mare cu câteva hectare, constând în plaje, după ce proiectul pentru reducerea eroziunii costiere se va finaliza.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2018 - 13:52

Un proiect care a intrat în linie dreaptă, după ce Administrația Bazinală Apele Române a demarat procedurile în vederea desemnării constructorilor. Este, de fapt, etapa a doua, din trei, a unui proiect care a început în zona stațiunii Mamaia și a orașului Constanța, care va continua spre sud, adică Eforie și Agigea, și care trebuie să se încheie în zona stațiunilor din Mangalia. Această a doua etapă vizează o suprafață de protecție și de reabilitare de 30,54 kilometri, care este împărțită în cinci sectoare. Este vorba despre Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, dar și despre zona stăvilarelor Edighiol și Periboina.

Ce a însemnat prima etapă

Proiectul are o valoare estimată fără TVA de 707.761.710 lei, adică peste 840 de milioane, TVA inclusă. Cea mai mare parte a banilor provine dintr-o finanțare nerambursabilă europeană de 601.597.454 lei, restul de 106.164.256 lei fiind fonduri de la bugetul de stat. Lucrările de execuție sunt estimate să dureze trei ani.

Prima etapă a reabilitării costiere s-a finalizat în vara anului 2015. În urma lucrărilor, România a câștigat 33 de hectare de plajă, rezultate din extinderea plajelor existente din Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud, toate în municipiul Constanţa şi Eforie Nord. S-au construit 1.400 de metri liniari de diguri submerse, 4.000 de metri liniari de diguri de suprafață și s-a înnisipat cu 3,4 milioane de metri cubi de nisip. Unele sectoare de plajă au fost chiar și cu 100 de metri mai late. Valoarea proiectului a fost de 170.450.084 de euro, dintre care 145.680.660 de euro au reprezentat finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat, iar 43.416 de euro a fost contribuţia beneficiarului Administrația Națională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

 


Bun public

 


Noile sectoare de plajă vor putea fi folosite de turiști gratuit. Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni.   

Comentarii