9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialRomânia, focar de epidemie în Europa

România, focar de epidemie în Europa

Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) atrage aten­ţia că este dramatic și de neacceptat ca într-o societate modernă să moară copii, dar și adulți, în urma unor boli foarte ușor prevenibile prin vaccinare. SNMF face apel la corpul profesional, autorități guvernamentale și legislative să își intensifice eforturile pentru a împiedica pierderi de vieți, ­absolut inutil, cauzate de boli foarte ușor prevenibile prin vaccinare: „Considerăm că România nu își permite ca demersurile legislative de a reglementa acest domeniu să fie încetinite și atragem atenția că acest fapt poate duce în viitor la apariția ­altor îmbolnăviri care ar putea fi evitate și care se pot solda cu pierderi de vieți!”.

Datorită vaccinurilor, majoritatea copiilor și adulților din regiunea europeană sunt imuni la rujeolă, rubeolă, hepatita B, oreion, difterie, pertussis, tetanos, poliomielită și infecția pneumococică. Din nefericire, România are încă prea mulți copii lipsiți de protecția de care au nevoie. Numarul ­total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până săptămâna trecută este 12.368, dintre care 49 de decese. Doar în 2017, în Europa au fost raportate 14.600 cazuri de îmbolnăviri prin rujeolă, iar cele mai multe cazuri au provenit din România, Italia, Grecia și Germania.

Legea vaccinării, uitată în sertare de parlamentari

În timp ce autorităţile şi diverse organizaţii profe­sio­nale iniţiază evenimente şi campanii pentru a încuraja imunizarea populaţiei la risc, Legea vaccinării a rămas blocată în Parlament. Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a explicat că, săptămânal, se poartă discuţii pe această lege atât cu ­ONG-urile, cât şi cu grupurile parlamentare. „Am avut o lege pe care am avut numeroase dezbateri. Am avut întâlniri cu ONG-urile care contestau anumite prevederi legate de obligativitatea imunizării. În urma multiplelor întâlniri, au rezultat amendamente care au venit din tot spectrul politic. Aceste amendamente, care au fost depuse de către parlamentari sau de către grupuri parlamentare, au trebuit, la rândul lor, să fie dezbătute cu ONG-urile şi cu specialiştii”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că nu s-au făcut campanii „suficient de agresive” pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării, în contextul în care, în România, rata de imunizare a scăzut dramatic în ultimii ani: „Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeolă și populație vulnerabilă”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

La rândul său, Adriana Pistol, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, pledează pentru adoptarea rapidă a Legii vaccinării: „Această lege aduce în primul rând sancţiuni pentru toate instituţiile publice care nu îşi fac treaba sau nu o fac la timp, pentru că nu putem cere unui părinte să fie perfect informat, perfect convins, dacă fiecare dintre noi, cei care lucrăm în aceste instituţii, nu participă la îndeplinirea în timp a datoriilor ce ne revin. În boala transmisibilă – şi exemplul cel mai bun este rujeola – timpul contează. Dacă reacţia nu e în momentul oportun, nu vom avea rezultatele scontate şi continuăm să numărăm decese”.

Rată scăzută de vaccinare

În prezent, la nivel național se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de  95%, recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant, de la an la an, la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Statisticile relevă că, la nivelul anului 2016, pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI și respectiv 76,8% pentru ROR.

MESAJ

Sloganul ”Prevenire. Protecție. Vaccinare” promovează ca mesaj esențial faptul că vaccinarea este vitală pentru a preveni bolile și pentru a proteja viața.

Vaccinarea salvează milioane de vieți și este universal recunoscută ca una dintre cele mai de succes și cost-eficiente intervenții de sănătate publică disponibile la ora actuală.

Datorită vaccinării pe scară largă a fost eradicată variola, Europa a devenit o regiune fără poliomielită și multe alte boli sunt aproape eliminate.

Vaccinurile sunt cea mai bună apărare pe care o avem împotriva bolilor contagioase prevenibile, serioase și uneori mortale.

În prezent, mai mult de 100 milioane de copii sunt vaccinați anual împotriva multor boli, precum: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, tuberculoza, poliomielita, rujeola și hepatita B.

CAMPANIE

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale doreşte să demareze un program în şcoli pentru conştientizarea importanţei vaccinării. În Bucureşti, 280 de medici angajaţi ai ASSMB vor desfăşura cursurile de educaţie pentru sănătate pentru copiii din cele 480 de unităţi de învăţământ. În plus, instituţia a obţinut acordul Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi pentru desfăşurarea unor conferinţe interactive cu participarea părinţilor, în care aceştia pot să pună întrebări, să primească răspunsuri documentate, informate ştiinţific, corecte despre vaccinare.

În ultimul sezon gripal, în România s-au ­înregistrat 1.734 cazuri de îmbolnăvire de gripă, soldate cu 124 de decese, majoritatea la persoane nevaccinate antigripal.

Pe plan mondial, OMS estimează că în fiecare an, prin vaccinare, sunt evitate între 2 și 3 milioane de decese și alte 1,5 milioane ar putea fi prevenite dacă acoperirea vaccinală s-ar îmbunătăți.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă