8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialRezultatele finale la Evaluarea Naţională vor fi afişate astăzi

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională vor fi afişate astăzi

Înaintea contestaţiilor, 106.838 de elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, iar 429 de candidaţi au obţinut media generală 10.

 

La avizier

Rezultatele finale vor fi publicate atât la avizierul unităţilor de învăţământ, cât şi online, pe site-ul dedicat – evaluare.edu.ro.

Înaintea contestaţiilor, situaţia statistică generală releva că dintre cei 146.105 candidaţi prezenţi, 106.838 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceştia, 429 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).

Rata de participare a fost de 94,2%: 146.105 candidaţi prezenţi dintr-un total de 155.020 de elevi înscrişi. La proba de Limba şi literatura română au obţinut note peste sau egale cu 5 (cinci) 118.074 de candidaţi (80,6%), iar 1.956 de candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 91.606 candidaţi (62,7%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2.535 de candidaţi au obţinut nota 10 (zece). La limba şi literatura maternă, 8.130 de candidaţi au obţinut note mai mari sau egale cu 5.

 

Criteriu esenţial

Media obţinută la Evaluarea Naţională (EN VIII) este un criteriu esenţial pentru admiterea în învăţământul liceal.

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută în cadrul EN VIII are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a, iar media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

În baza notei obţinute la evaluarea naţională, absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

 

Cum se calculează media de admitere la liceul 2019

Anexa nr. 2 la ordinul MEN nr. 4829/30.08.2018, privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2019-2020, arată că ”Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.” Excepţie fac colegiile naţionale militare, explică Mediafax.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă