Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul Otopeni (Foto: Jandarmeria Română)

Ministerul de Interne i-a comemorat pe eroii jandarmi uciși în Revoluția Română

Ministerul Afacerilor Interne i-a comemorat pe eroii jandarmi care au fost uciși la data de 23 decembrie 1989 în fața Aeroportului Otopeni.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.12.2019 - 19:54

Eroii jandarmi căzuți la datorie în 23 decembrie 1989, în fața Aeroportul Internațional Otopeni, au fost comemorați la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența ministrului Ion Marcel Vela.

Potrivit unui comunicat al MAI, ceremonia de comemorare a avut loc la data de 23 decembrie 2019.

O placă având înscrise numele celor 39 de eroi jandarmi a fost amplasată în Galeria Eroilor Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a depus și o coroană de flori la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul Internațional Otopeni dedicat celor care și-au pierdut viața în 23 decembrie 1989.  La ceremonial au luat parte cadre din conducerea MAI și a Jandarmeriei Române, reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, veterani de război, precum și membri de familie ai eroilor martiri.

Incidentul din 23 decembrie 1989 s-a produs în contextul în care un detașament de militari în termen din unitatea de transmisiuni de la Câmpina (subordonată Ministerului de Interne) a fost trimis să apere aeroportul, după ce fuseseră lansate zvonuri cu privire la producerea unor atacuri terestre şi aeriene asupra aeroportului. Când mașinile cu militari în termen au ajuns în fața Aeroportului Otopeni, asupra lor s-a deschis focul. Se pare că autorii tragerii au fost militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), care au crezut că aeroportul este atacat de teroriști.

Comentarii