13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialRecomandările medicilor pentru zilele geroase. Măsuri de urgenţă dispuse de Ministerul Sănătăţii

Recomandările medicilor pentru zilele geroase. Măsuri de urgenţă dispuse de Ministerul Sănătăţii

În această săptămână, toată țara este cuprinsă de ger, iar în unele zone temperaturile vor ajunge la -22 şi chiar -25 de grade. Frigul extrem aduce multe probleme, de aceea trebuie să ne protejăm cum putem mai bine. Ministerul Sănătății recomandă populației să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și se impune consultarea medicului.

Specialiștii în sănătate publică recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie trans­portați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Măsuri de urgenţă în sistemul sanitar

Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică, unităților sanitare și serviciilor de ambulanță implementarea unor măsuri suplimentare privind acordarea asistenței medicale, pentru a preîntîmpina apariţia unor evenimente nedorite în rândul populaţiei din zonele aflate sub avertizări meteorologice. Astfel, Direcțiile de Sănătate Publică au obligația de a participa la evaluarea la nivel de județ a numărul bolnavilor care necesită transport în vederea efectuarii dializei.

Prin medicii de familie și cu participarea asistenților comunitari, direcțiile de sănătate publică participă la catagrafierea următoarelor categorii de persoane:

– bolnavi cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanență;

– gravide cu risc si a celor în ultimele 2 luni de sarcina;

– copii cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă;

– persoane dependente fizic;

– vârstnici cu nevoi speciale (este necesară colaborarea autorităților publice locale).

– pacienții care necesită dializă sunt transportaţi în unităţile în care fac dializă și rămân internați până la îmbunătățirea  condițiilor meteorologice.

Medicii de familie vor fi convocaţi la cabinetele medicale de permanență unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. Direcțiile de sănătate publică vor colabora cu autoritățile administrației publice locale în vederea coordonării activităților asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari către cabinetele medicilor de familie din localitate pentru a participa la activitățile desfășurate în această perioadă. În această perioadă spitalele au obligația de a evalua și a asigura  stocul de medicamente și materiale sanitare și al nevoilor imediate pentru situațiile de urgență apărute.

Unitățile sanitare vor menține pacienții, în special femeile gravide, persoane în dializă și persoane fără adăpost în unitate până la trecerea valului de frig.  Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă, nu trebuie să fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo. De asemenea, vor fi identificate căile de acces care trebuie degajate cu prioritate pentru asigurarea accesului pacienților, al personalului medical, dar și al ambulanțelor. În plus, Ministerul Sănătății a solicitat unităților sanitare asigurarea unui climat corespunzător în saloane (căldură, apă, electricitate).

Directorii serviciiilor de ambulanţă vora răspunde de asigurarea cu personal corespunzător în aceasta perioadă (medici, asistenți medicali, etc), precum și de asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului și al substațiilor  din structura acestuia până la drumul principal.

Atenţie la îmbrăcăminte!

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu, a declarat, pentru „România liberă”, că “persoanele cu afecţiuni cronice cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare şi reumatismale trebuie să evite deplasările în această perioadă, iar dacă ies din casă să nu stea vreme îndelungată în gerul de afară”. Medicul ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte adecvată, călduroasă, din fibre naturale, bumbac sau lână. De asemenea, în timpul deplasărilor trebuie să ne protejăm extremităţile folosind căciuli, fulare şi mănuşi, iar în picioare ciorapi călduroşi din bumbac sau lână, dar şi încălţăminte impermeabilă, cu talpă antiderapantă. În plus, “îmbrăcămintea să nu fie foarte strânsă pe corp şi ultima haină pe care o punem să fie impermeabilă, să împiedice pătrunderea vântului şi a zăpezii, astfel încât să protejeze foarte bine corpul”.

Ce mâncăm

În ce priveşte alimentaţia în zilele geroase, dr. Alis Grasu recomandă un consum sporit de carbohidraţi cu absorbţie lentă: linte, fasole uscată, mazăre, orez integral. “Se vor consuma multe salate, varză, roşii, dar şi multe citrice sub formă de sucuri naturale şi citronadele cu lămâie îndulcite cu miere de albine. O aten­­ţionare specială se referă la consumul de lichide, care nu trebuie redus, ci crescut, chiar dacă nu există senzaţie de sete, folosind inclusiv ceaiuri calde sau supe. În această perioadă este nevoie de un surplus de vitamine, care vor fi luate din fructe şi legume, în special cele cu frunze verzi (o men­ţiune specială fiind spanacul, care este foarte bun în această perioadă, pentru că stimulează imunitatea şi aduce un surplus de vitamine şi acid folic, şi dovleacul copt, care aduce vitaminele C şi K şi acid folic). Cartoful roşu este şi el indicat în zilele geroase, având proprietăţi antioxidante. Dr. Grasu atrage atenţia asupra nevoii de proteine şi lipide a organismului, în încercarea de adaptare la stresul termic, “grăsimile vor fi consumate sub forme de preparate de calitate, evitându-se carnea grasă de porc, iar în schimb se va consuma carne de raţă, de gâscă, de iepure, de miel sau peşte, în special somon”.   

AVERTIZĂRI

Evitaţi, pe cât posibil, extenuarea; efortul fizic în condiţii de frig vă poate cauza grave probleme de sănătate.

Pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală.

Mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide.

Evitați excesul de cofeină ori alcool.

Protejaţi persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră.

Anunțați autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă.

Încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire.

Atenție la utilizarea mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice.

Fiţi atenţi la ţurţurii formaţi pe clădiri.

Persoanele cu probleme cardiovasculare, inclusiv cardiopatie ischemică, şi cele cu hipertensiune arterială trebuie să evite expunerea la frig. Şi asta în condiţiile în care o scădere bruscă a temperaturilor poate duce la formarea de cheaguri de sânge şi la blocarea arterelor.

 

 
 
 
 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă