19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialRaport: Aerul poluat omoară anual 7 milioane de oameni

Raport: Aerul poluat omoară anual 7 milioane de oameni

Poluarea ambientală (a aerului din exteriorul clădirilor) a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii şi carburanţi poluanţi, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă, potrivit unui raport publicat miercuri de OMS, scrie Agerpres.

Aceste cifre corespund numărului de decese înregistrate cu ajutorul unui studiu precedent, publicat în urmă cu doi ani.

Nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate în multe regiuni ale lumii, afirmă autorii noului studiu întocmit de experţii OMS. Noile date arată că 90% dintre oameni respiră un aer ce conţine concentraţii ridicate de agenţi poluanţi.

Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în ţările cu venituri mici şi medii, în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi, precizează noul raport OMS.

“Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă persoanele cele mai sărace şi cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

“Este inacceptabil ca peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi dintre ei fiind femei şi copii – să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe şi carburanţi poluanţi în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privinţa poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă”, a adăugat el.

OMS consideră că poluarea aerului este un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile, cauzând, potrivit estimărilor, aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulţi provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă