20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialVIDEO Raed Arafat: În zona Baraolt stă să cadă barajul, însă oamenii...

VIDEO Raed Arafat: În zona Baraolt stă să cadă barajul, însă oamenii refuză să plece”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi dimineaţă, că în judeţul Covasna, în zona Baraolt, există în continuare riscul de rupere a digului, deşi apele sunt în scădere, şi că în localitatea Căpeni s-a reuşit cu greu evacuarea unei mici părţi din populaţie, foarte mulţi localnici refuzând să plece din case. El a spus că oamenii nu înţeleg că se pot transforma în victime, iar autorităţile locale sunt “ezitante” în a lua decizia evacuării forţate.

Aproape o sută de pompieri, jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în localitatea Căpeni încă de miercuri seară, pentru evacuarea a trei sute de săteni, în condiţiile în care există riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt. 

“În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului, se fac evaluări la acest moment. Apa este în scădere, dar riscul nu este eliminat. Cu greu s-a reuşit pe parcursul nopţii evacuarea unei părţi mici din populaţie. Foarte mulţi au preferat să rămână în zona de risc şi nu înţeleg că dacă se rupe digul se pot transforma în victime”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă va fi luată decizia evacuării forţate a oamenilor, Arafat a spus că o astfel de hotărâre ar trebui luată în comitetul local sau judeţean şi că toată lumea este “ezitantă” să ia astfel de decizii, chiar dacă DSU a recomandat evacuarea forţată.

“Pe viitor trebuie evitată situaţia ca populaţia să rămână în zona de risc si noi să păzim şi să îi evacuăm când se rupe digul”, a afirmar Raed Arafat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, joi dimineaţă, pentru News.ro, că la acestă oră debitele sunt în scădere, iar specialiştii de la gospodărirea apelor fac o nouă evaluare, pentru a stabili dacă mai există pericol ca digul să cedeze. 

El a precizat că apele râului Olt au trecut peste dig, în unele porţiuni, dar nu există gospodării inundate, apa ajungând la o distanţă de aproximativ 800 de metri de prima casă, drumurile fiind însă inundate. 

Conform sursei citate, doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din Baraolt. “Mulţi dintre localnici au mers cu mijloace proprii la rude sau la prieteni, iar 39 au refuzat să plece”, a mai spus reprezentantul ISU Covasna. 

La operaţiunile derulate pe parcursul nopţii a fost prezent şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, care se află în continuare în zonă.

Miercuri seară, autorităţile locale hotărâseră evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe şi cazarea acestora la căminul cultural şi la sala de sport din Baraolt, în condiţiile în care există riscul ca digul de protecţie din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii pe râul Olt.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Reforma austeristății, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă