20.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Puțini la BAC, mulți la Evaluare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că doar două treimi – adică 66% – dintre absolvenții de clasa a XII-a şi a XIII-a din promoţia curentă s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, în proporţie mai mică faţă de anii anteriori.

Cîmpeanu a spus că numărul celor înscrişi la examenul de Bacalaureat este de 114.000 din promoţia curentă, care este formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a.

”E vorba de două treimi, 66% înscrişi la examenul de Bacalaureat din promoţia curentă – vorbesc de 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 de elevi de clasa a XIII-a. Este un procent mai mic decât în anii anteriori procentul celor înscrişi la Bacalaureat”, a precizat, la finele săptămânii precedente, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Potrivit ministrului, acest lucru creează îngrijorări cu privire la creşterea riscului de abandon şcolar.

Lucrurile stau mult mai bine la Evaluarea Națională, unde, ca în fiecare an, peste 90% din totalul absolvenților de clasa a VIII-a s-au înscris la examen.

Elevii care au terminat clasa a VIII-a, dar nu participă la Evaluarea Națională, vor fi repartizați în licee sau și în școlile profesionale, pe locurile rămase libere după înmatricularea tuturor celor care au susținut primul examen din învățământul preuniversitar.

Aceasta, deoarece, în România, învățământul este obligatoriu din clasa pregătitoare, până în clasa a X-a.

 

Calendarul examenelor

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep pe data de 28 iunie cu Limba şi literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie – până la ora 12,00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi în intervalul orar 12,00 – 18,00.

Pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

În cadrul Evaluării Naționale, proba scrisă la Limba şi literatura română se va desfăşura pe 22 iunie, iar proba la Matematică – pe 24 iunie.

Elevii din rândul minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă pe 25 iunie.

Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie iar contestaţiile vor fi depuse pe 30 iunie.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie.

În premieră, anul acesta, probele din cadrul Evaluării Naționale vor fi rezolvate de candidați pe broșuri tipărite, după modelul testelor PISA.

Elevii care susțin anul acesta examenul de finalul ciclului gimnazial au mai rezolvat subiecte tipărite pe astfel de broșuri și la Evaluarea Națională din clasa a II-a, a IV-a și a VI-a.

Până în prezent, contrar planului inițial stabilit în urmă cu zece ani, Ministerul Educației nu a reușit să introducă interdisciplinaritatea la Evaluarea Națională.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă