14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialPSD vrea modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice

PSD vrea modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice

Patru social-democraţi au depus, pe 20 februarie, la Senat, o propunere legislativă privind modificarea alin.(1) al art.30 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, informează Mediafax.

Deputaţi PSD Costel Lupaşcu, Petre-Florin Manole, Andrei Pop şi Alexandru Rotaru susţin, în expunerea de motive, că modificarea legii se impune „pentru a asigura ambelor părţi drepturi egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecţie, în conformitate cu litera şi spiritul art. 16, alin (1) şi art 124, alin (2) din Constituţia României”

„La articolul 30, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Hotărârea prin care se soluţionează cererea de emitere a ordinului de protecţie este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în proiectul de lege.

În legea în vigoare, hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie „este supusă numai recursului”.

„Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în legea în vigoare.

Iniţiatorii mai susţin că legislaţia prezintă o sincopă majoră, care poate deveni chiar fatală pentru victimele violenţei domestice.

„Formularea actuală de la art. 30, alin (1) din Legea nr.217/2003 este de aşa natură încât numeroase instanţe de judecată dau posibilitatea declarării apelului doar în acele situaţii în care pe fond s-a pronunţat o soluţie de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecţie.

Astfel, în cazul respingerii de către prima instanţă, reclamatul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii au avut la bază propunerii legislative cele mai recente statistici ale Inspectoratului General al Poliţiei Române (februarie 2018), care arată existenţa unui număr anual de 20.531 de cazuri de violenţă în familie (aproximativ unul la fiecare 25 de minute).

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă