7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialProteste împotriva sărăciei înainte de Crăciun. Românii nu mai suportă bătaia de...

Proteste împotriva sărăciei înainte de Crăciun. Românii nu mai suportă bătaia de joc

Chiar dacă de la Guvern se dau asigurări că românii duc un trai decent la nivelul celorlalte state din Uniunea Europeană, românii nu mai suportă sărăcia și ies în stradă rând pe rând înainte de Crăciun.

Fie că vorbim despre profesori, pensionari, angajați ai ambulanțelor sau chiar salariați din marile companii, calculele făcute din fotoliile de la Palatul Victoria sunt eronate, pentru că portofelele românilor nu doar că sunt goale, ci și pe minus. Degeaba avem fonduri europene, suntem membri ai comunității europene și ai NATO, pentru că românii de rând nu mai pot duce greul cauzat de scumpirile post-pandemie, ale crizei energetice și ale războiului din Ucraina.

Guvernații consideră că simple vizite la Bruxelles și acordarea de vouchere pot rezolva majorările de preț din ultimul an cu 100%. Greșit, în România avem 1,3 milioane de români plătiți cu 1.550 de lei pe lună, recunoscuți de Ministerul Muncii, însă pentru majoritatea dintre aceștia s-au dat vouchere la două luni în valoare de 250 de lei, plus mici compensări la facturile de la energie și gaze, care au fost dublate.

O vorbă din popor spune că „cel sătul nu-l înţelege pe cel flămând” și pare că se aplică și în cazul de față.

Profesorii au rămas cu promisiuni de majorare a salariilor de 5 ani, medicii și așa puțini dau bir cu fugiții din țară, ambulanțierii deși sunt cât de cât bine plătiți au anunțat că nu mai pot suporta scumpirile și ies în stradă.

“Calendarul va debuta cu un miting, care va fi organizat în data de 22 noiembrie 2022 în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), respectiv în faţa Ministerului Sănătăţii şi în faţa sediul Guvernului României. La acest miting, vor lua parte şi liderii Blocului Naţional Sindical, cât şi membri din celelalte federaţii afiliate la Blocul Naţional Sindical”, se arată într-un comunicat al BNS.

Nemulţumirile membrilor Blocului Naţional Sindical şi ale membrilor Federaţiei “Ambulanţa” sunt legate de lipsa de reacţie a premierului la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 mai 2022, prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

FNSAR solicită, totodată, corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării. 

Probleme sunt și cu profesorii care cer de cel puțin două decenii un PIB mai mare pentru educație, iar legea din 2017 în baza căreia trebuia să primească mai mulți bani nu este aplicată acum, cinci ani mai târziu. Profesorii spun că vor ieși din nou în stradă pentru că nu se mai poate trăi în țară cu un salariu cu care abia își achită datoriile și nicidecum nu poate fi vorba despre un trai decent.

Deși Dacia și Ford au în continuare vânzări uriașe, angajații lor din uzine sunt cei care decontează scumpirile din energie și nu sunt plătiți pe măsura muncii lor. Câteva mii de angajați au ieșit deja în stradă, dar promit că vor reveni la ușa premierului pentru că le-a ajuns cuțitul la os.

Cât despre pensionari, politicienii nu strigă că se bucură că și-au luat țeapă, dar este cu adevărat revoltător ca în condițiile în care pe piață nu se găsesc medicamente sunt nevoiți să le comande din străinătate la prețuri mai mari, fără decontări. Dacă PNL și PSD au organizat un fel de licitație nescrisă pentru a se avânta cu procentele la punctul de pensie, într-un final s-a făcut lumină și adevărul este că nu pot fi indexate în raport cu rata inflației de 16% de la finalul anului, ci cu cel mult 7%, fapt ce i-a mânaiat pe sindicaliști care sunt deciși să blocheze țara pentru a li se face dreptate.

Nu este exclus ca de acest Crăciun, în loc de colinde, românii să iasă în stradă și să protesteze față de nepăsarea guvernanților care pare că sunt surzi în fața strigătelor de disperare.

Românii au mai ieșit odată în stradă înainte de Crăciun în urmă cu 33 de ani când s-a lăsat cu vărsare de sânge, lacrimi și vieți pierdute pentru libertate și un trai decent.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă