Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Protest în Ungaria, pentru predare în maghiară la UMF Târgu Mureș

Zeci de persoane au participat la o manifestaţie la Szeged, în sudul Ungariei, pentru a cere măsuri pe plan european în vederea menţinerii cursurilor în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Share

Rl online 0 comentarii

04.05.2018 - 17:33

Protestatarii, dintre care mulţi purtau pancarte pe care scria "UE, ajută-ne!", au solicitat de asemenea ca România să le asigure etnicilor maghiari posibilitatea de a discuta cu medicii lor în limba maternă.

Valerian Adam, liderul unui grup civil de susţinere a educaţiei medicale în maghiară în România, a afirmat că situaţia de la universitatea din Târgu Mureş s-a înrăutăţit în ultimii zece ani şi, cu toate că predarea cursurilor se face în maghiară, seminariile practice se desfăşoară doar în româneşte. Totodată, facultatea de medicină, care are în prezent circa 1200 de studenţi de etnie maghiară, nu are voie să angajeze ca profesori tineri maghiari, iar pe termen lung nu vor mai fi profesori vorbitori de maghiară, a argumentat acesta.

Valerian Adam a mai spus că organizaţia sa intenţionează să organizeze manifestaţii în faţa a 30 de universităţi de medicină din diferite ţări ale Uniunii Europene.

Protestatarii i-au înmânat o petiţie comisarului UE Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la Szeged, şi i-au cerut sprijinul în cadrul eforturilor de menţinere a educaţiei medicale în maghiară în România, a consemnat MTI.

Comentarii

loading...