14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialProtest cu bannere şi afişe, la intrările Universității din București

Protest cu bannere şi afişe, la intrările Universității din București

Afişele au apărut ca urmare a scandalului privind reducerea numărului de locuri la buget.

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti susţin că afişele sunt făcute de studenţi şi profesori.

Bannerele se regăsesc la intrările din mai multe Facultăţi ale Universităţii.

Universitatea Bucureşti este de joi în grevă japoneză, principala nemulţumire fiind reprezentată de repartizarea cifrei de şcolarizare către universităţi pentru anul universitare 2018-2019.

Senatul Universităţii din Bucureşti atrage atenţia că „Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prezentat niciun fel de criterii obiective de repartizare a cifrei de şcolarizare către universităţi şi, mai mult, a înlocuit în mod abuziv membrii CNSPIS, consiliu care, la solicitarea Ministerului, a elaborat o propunere echilibrată de metodologie de alocare a cifrei de şcolarizare, propunere care a fost în consultare publică în decembrie 2017 – ianuarie 2018”.

„Afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale potrivit căreia Universitatea din Bucureşti nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere a afectat grav demnitatea comunităţii universitare vizate. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare, cerându-şi public scuze celor pe care i-a jignit”, spuneau reprezentanţii instituţiei când au anunţat demararea acţiunii de protest.

Senatul Universităţii din Bucureşti a solcitat Ministerului Educaţiei anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a explicat, luni, că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă. Anterior, rectorul Universităţii din Bucureşti şi-a arătat nemulţumirea faţă de scăderea locurilor pentru admiterea la facultate.

“Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018 – 2019, pe toate cele trei cicluri de studii”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar la doctorat, au fost “tăiate” 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018″.

În replică, Ministerul Educaţiei susţinea că la Universitatea din Bucureşti poate fi admis oricine,cu scopul ca instituţia să încaseze finanţarea

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă