11.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Proiectul „Închis acasă”. Până la șapte ani de pușcărie s-ar face la domiciliu

Plenul Senatului a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege pe baza căruia mai multe categorii de deţinuţi, care sunt condamnați la pedepse de până la șapte ani de închisoare, ar putea să-şi execute pedeapsa la domiciliu. Una dintre condițiile menționate în proiectul legislativ este ca, pe timpul executării pedepsei acasă, condamnații să fie supravegheați prin intermediul unei brăţări electronice.

Decizia finală asupra acestui proiect legislativ se va lua în urma votului din Camera Deputaților, care este Cameră decizională și care se va pronunța în următoarele zile.

Conform textului deja aprobat de Senat, facilitatea acordată unui deținut de a-și ispăși pedeapsa acasă, precum și eventuala revocare a acestei facilități ar urma să fie decise de o instanță de judecată.

Executarea pedepsei la domiciliu ar urma să fie posibilă cu îndeplinirea mai multor condiţii. Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, trebuie să fie o detenție de cel mult șapte ani, infractorul nu trebuie să mai fi fost condamnat anterior la o pedeapsă cu închisoarea mai mare de doi ani, iar condamnatul trebuie să-și fi exprimat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Conform proiectului, instanța ar putea decide și ispășirea pedepsei în regim mixt, adică în zilele de lucru la domiciliu, iar sâmbăta și duminica în penitenciar.

Controverse

Proiectul inițiat de Alina Gorghiu (PNL) a trecut repede de votul în plenul Senatului dar a generat controverse ulterior, după ce însuși liderul PNL, premierul Ludovic Orban, a criticat acest proiect. La rândul lui, președintele USR, Dan Barna, a susținut că votul favorabil exprimat de senatorii USR a fost o greșeală care nu se va repeta la votul final, din plenul Camerei Deputaților.

„Văd că am generat dezbatere în spaţiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marţi, la Senat, de toţi colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepţia a două abţineri. Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu. Doar pentru infracţiuni uşoare! Nu se aplică celor care au săvârşit infracţiuni de corupţie, de serviciu, precum şi alte infracţiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea ataşată. Aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice”, a menționat Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.

Ceea ce nu a punctat senatoarea Gorghiu este că acest proiect este inspirat de o normă legală deja în vigoare în Italia, și pe care statul italian a aprobat-o în urma unor presiuni venit din partea CEDO.

Situația României, din acest punct de vedere, este pe muchie de cuțit. În decembrie 2019, după ce parlamentarii români au votat pentru renunțarea la recursul compensatoriu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că va explica la CEDO ce alte măsuri preconizează pentru rezolvarea problemei supraaglomerării din închisori. România ar urma să crească numărul de locuri de detenție (inclusiv prin construirea a două închisori noi), să  amelioreze condițiile din spațiile existente și consolideze sistemul de probațiune, prin care se monitorizează și se asistă deținuții.

Ar putea fi sancționată România din cauza situației din închisori?

La sfârșitul anului 2019, CEDO a amânat o rezoluție critică împotriva României, care putea atrage sancțiuni din partea Comisiei Europene, emițând doar o serie de recomandări.

Cine ar decide dacă un deținut poate face închisoare acasă?

Instanța de judecată ar acorda dreptul unui condamnat de a face închisoare la domiciliu și ar putea, eventual, și să revoce acest drept, în funcție de conduita deținutului.

 

“Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor”

Alina Gorghiu,

Senator PNL

“PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă