Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Proiect. Statul ar putea subvenţiona ratele la casă ale militarilor și polițiștilor

O propunere legislativă depusă, în decembrie 2017, de 12 parlamentari PSD ar permite ca statul să suporte ratele creditelor pentru locuințele angajaților din MApN, servicii secrete şi MAI.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

06.03.2018 - 08:58

Conform acestui proiect legislativ, militarii aflaţi la prima numire în funcţie sau care sunt mutați în interes de serviciu și care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea beneficia de plata parţială sau chiar totală a ratei împrumutului „în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază”, informează un articol publicat pe site-ul adevarul.ro.

Astfel, după absolvirea şcolilor de profil şi după numirea la post, poliţiştii şi cadrele militare care nu au locuinţă în localitatea respectivă şi care contractează un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensaţie pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata împrumutului.

Această compensaţie lunară se va acorda pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului şi doar pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei.

Aceleaşi categorii de personal vor putea beneficia de o facilitate similară, conform propunerii legislative, şi în cazul în care sunt mutate într-o garnizoană din localitatea de domiciliu, dar nu deţin, nici ele şi nici soţul/soţia acestora, o locuinţă proprietate personală în această localitate.

Subvenţionarea ratelor este o măsură care ar facilita loializarea personalului militar, susțin iniţiatorii proiectului.

În prezent, militarii şi poliţiştii mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul au locuinţele subvenţionate de stat prin intermediul unei compensari de la Bugetul de stat a chiriei.

Iniţiatorii îşi motivează propunerea de modificare legislativă prin faptul că toate modalităţile de recompensare a poliţiştilor şi militarilor au „menirea de a recompensa aceste cadre în considerarea obligaţiilor deosebite care le revin, în vederea loializării faţă de instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea, faţă de valorile şi principiile statului român şi ale Uniunii Europene, în spiritul unei deserviri cât mai competente şi adecvate a beneficiarului activităţii lor, cetăţeanul”.

Iniţiatorii mai cred că astfel se va stopa şi valul de pensionări anticipate din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, întrucât măsura va „loializa” această categorie de personal şi că statul dă aceste sume de bani pe chirii „fără o finalitate concretă”.

De exemplu, un tânăr locotenent are, conform datelor publicate recent de MApN, o soldă lunară 2.271 de lei. Asta înseamnă că, dacă propunerea va trece prin Parlament şi va fi avizată şi de preşedintele României, statul va putea subvenţiona o rată de 11.35,50 lei. Subvenţia ar fi de minimum 805 lei (în cazul unui soldat) şi de cel mult 4.692,50 lei în cazul unul general.

Teoretic, de la colonel (comisar-şef în cazul poliţiştilor) în sus, cadrele militare îşi vor permite credite ipotecare de 100.000 de euro plătibile în 20 de ani.

Comentarii

loading...