Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proiect privind intervenţia poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind gestionarea cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 16.11.2018 - 19:32

"Proiectul cuprinde o serie de dispoziţii ce stabilesc structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenţia la evenimente de violenţă domestică. Întrucât Poliţia Română are deja moduri de intervenţie bine stabilite, prin propunerea de ordin prezentată alăturat s-a urmărit ca aceste modalităţi să fie adaptate la particularităţile cazurilor de violenţă domestică, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare", se arată în referatul de aprobare.

Potrivit proiectului, ordinul va reglementa procedura de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică, cooperarea cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, procedura de emitere şi de punere în executare a ordinului de protecţie provizoriu.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică ar urma să se desfăşoare ca urmare a sesizărilor realizate de persoanele implicate, de persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau de alte persoane, dar şi din oficiu. În cazul sesizărilor formulate în scris, poliţistul care preia sesizarea va gestiona intervenţia şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.

Cu ocazia intervenţiei, poliţiştii vor lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi eliminarea riscurilor imediate, iar dacă se impune vor solicita intervenţia echipelor medicale. În vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii vor evalua situaţia de fapt pe baza unui formular de evaluare a riscului.

"În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu (...). Ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis chiar în lipsa acordului victimei, dacă în urma evaluării riscului de către poliţist rezultă necesitatea emiterii acestuia", se mai prevede în proiect. 

Comentarii

loading...