22 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Proiect PNL: Centre de detenţie şi centre educative în cele opt regiuni ale ţării

„Centrele educative şi centrele de detenţie sunt instituţii specializate în recuperarea socială a persoanelor internate, care se înfiinţează prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, după cum urmează: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru şi Bucureşti Ilfov”, potrivit proiectului de lege iniţiat de deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu şi susţinut de mai mulţi liberali, care propune modificarea Legii nr. 245/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de liberatte dispuse de organel judiciare în cursul procesului penal.

Centrele educative şi de detenţie ar urma să funcţioneze în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Iniţiativa legislativă mai prevede că mijloacele financiare necesare funcţionării, dotării şi investiţiilor din cetrele educative şi din centrele de detenţie sunt asigurate de la bugetul de stat în proporţie de 50%, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor. De asemenea, în proporţie de 50%, fondurile vor proveni din bugetul consiliilor judeţene din regiunea respectivă, proporţional cu numărul de locuitori din fiecare judeţ.

De asemenea, mijloacele necesare funcţionării, dotării şi investiţiilor din centrele educative şi din centrele de detenţie pot fi asiguate din venituri proprii, precum şi din donaţii şi sponsorizări.

„Delincveţa juvenilă reprezintă una dintre cele mai mari probleme sociale cu care se confruntă România la ora actuală. În condiţiile actuale, un minor care comite o infracţiune nu beneficiază de atenţia necesară a statului şi de programe de reabilitare, poate recidiva şi poate deveni un pericol pentru societate, ca adult”, susţine deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu, în expunerea de motive.

În România există doar două centre de detenţie: Brăila-Tichileşti şi Craiova, respectiv două centre educative: Buziaş şi Târgu Ocna.

„Această realitate ridică numeroase probleme în condiţiile în care potrivit legii de executare a pedepselor şi măsurilor educative, programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzător pentru că acestea sunt supraaglomerate, iar personalul, uneori insuficient, nu poate acorda atenţia necesară minorilor aflaţi în centre de detenţie din acest motiv”, susţine iniţiatorul proiectului.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputaţilor urmând să aibă ultimul cuvânt.

Ultima oră
Pe aceeași temă