Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Proiect. Femeile gravide vor primi ajutoare materiale dacă se prezintă la medic

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a înregistrat o propunere legislativă menită să stimuleze prezentarea femeilor însărcinate la consultaţiile prenatale, informează, sâmbătă, Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.04.2018 - 19:48

Ajutorul material ar urma să cuprindă produse de îmbrăcăminte şi îngrijire pentru nou-născut.

“Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectată de indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai precis, doar o gravidă se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice”, se arată în expunerea de motive.

Conform argumentelor aduse de Ciuhodaru în expunerea de motive, o femeie din 2600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori ca în România fiind raportate şi în Iran.

Ca o paralelă, media europeană este de un deces la 8900 de sarcini.

Deputatul PSD a indentificat şi sursele de finanţare pentru un asemenea proiect. “Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, se mai arată în expunerea de motive.

Deputatul PSD spune că sprijinul material se va acorda în funcţie de nivelul indicatorului social de referinţă. “Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, se arată în proiectul legislativ depus de Tudor Ciuhodaru.

Acest proiect a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile în familiile sărace, pentru ca în 1949 să îl generalizeze.

Proiectul legislastiv depus de Tudor Ciuhodaru are 44 de co-iniţiatori şi va fi dezbătut în Senat.

Comentarii

loading...