Bugetarii vor lucra în serii de câte 15 zile și vor beneficia de șomaj tehnic

Guvernul ia în calcul introducerea unei forme de șomaj tehnic pentru majoritatea sectoarelor bugetare, a anunțat premierul Orban.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.04.2020 - 11:12

"Ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului", a anunțat premierul Ludovic Orban într-o emisiune a unui post de televiziune.

Acest proiect va împărți angajaţii bugetari în două părţi egale, fiecare parte urmând să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice. Jumătate din angajaţi ar lucra timp de 15 zile, iar în următoarele 15 zile ar intra într-o formă de şomaj tehnic, în care ar fi plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic la firmele private din România, cu 75 la sută din salariu.

"Deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată", printr-o Ordonanță de Urgență, a precizat premierul Orban.

În sectorul bugetar din România lucrează circa 1,3 milioane de persoane. Aproape jumătate dintre acestea sunt încadrate însă în domenii cum ar fi Sănătatea, Apărarea, Ordinea Publică, în cazul cărora nu se va aplica această măsură a muncii în serii de câte 15 zile, ci vor lucra în mod normal, a spus șeful Guvernului.

Comentarii