16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialProgram de informare asupra efectelor fibrilaţiei atriale

Program de informare asupra efectelor fibrilaţiei atriale

Peste 8.200 de români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială.
Potrivit specialiştilor, accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea şi reduc cu 40% rata de recuperare.
Astfel, în fiecare an, peste 3.000 de români pot supravieţui unui astfel de AVC, prezentând pareze, dificultăţi de vorbire şi alte dizabilităţi, două treimi dintre aceştia nu vor mai fi în viaţă la un an de la eveniment. “Fibrilaţia atrială este în România un inamic tăcut şi ignorat, o afecţiune care în continuare nu este gestionată eficient şi în general nu reprezintă o prioritate nici pentru pacient, nici pentru sistemul de sănătate. Este nevoie de informare, diagnosticare şi abordare clinică corectă ca să schimbăm ritmul vieţii celor câteva sute de mii de români care, suferind de fibrilaţie atrială, au un risc de cinci ori mai mare să facă un accident vascular cerebral,” a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, citat într-un comunicat de presă.
El a spus că obiectivul campaniei este să pună fibrilaţia atrială pe lista “scurtă” a priorităţilor din Sănătate, pentru că există o şansă reală de scădere a numărului victimelor accidentelor vasculare cerebrale.
Potrivit comunicatului, România înregistrează, în Europa, cea mai mare rată de decese ce ar putea fi evitate dacă s-ar utiliza cunoştinţele şi tehnologiile medicale actuale, aproape unul din două decese putând fi prevenite. “Fibrilaţia atrială este tăcută, accidentul vascular cerebral, consecinţă a acesteia, este devastator. Vorbind despre fibrilaţie, trebuie să pomenim de moarte şi invaliditate cumplită, pentru ca pacienţii noştri să înţeleagă la ce sunt expuşi”, a declarat profesor univ. dr. Bogdan-Ovidiu Popescu de la Spitalul Clinic Colentina, conform aceluiaşi comunicat.
De cele mai multe ori fibrilaţia atrială poate fi diagnosticată simplu şi fără costuri importante, iar tratamentele recomandate prin ghiduri internaţionale permit un bun control al bolii şi previn astfel cu succes AVC-ul şi celelalte complicaţii secundare. “Fibrilaţia atrială reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, probabil insuficient conştientizată atât în rândul pacienţilor, cât şi în comunitatea medicală. Această afecţiune poate face ravagii chiar înainte de a ‘vorbi’ prin simptome. De aceea este necesară detecţia fibrilaţiei atriale prin screening cel puţin la anumite categorii de pacienţi, cum ar fi cei cu vârsta peste 65 ani, cei care au suferit un accident vascular cerebral ischemic sau un accident ischemic tranzitor, precum şi purtătorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare. Tratamentul anticoagulant este esenţial – preferabil cu noile anticoagulante orale”, afirmă dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicina internă, Spital Clinic Colţea Bucureşti, potrivit aceluiaşi comunicat de presă. 

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă