13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăSocialProfil vocațional pentru copii

Profil vocațional pentru copii

An de an, în luna iunie, Asociația Happy Minds le face cadou copiilor posibilitatea de a-și evalua gratuit profilul vocațional, sprijinindu-i astfel  în luarea deciziilor referitoare la viitorul lor academic sau profesional.

Anul acesta, după aproape 6 luni de experiență cu #teenline-ul 0734.461.461 (linie gratuită de suport emoțional pentru adolescenți), Happy Minds dorește să extindă proiectul și organizează în perioada 24 mai – 31 iunie 2021 campania națională de evaluări vocaționale „EU ce fac mai departe”. Campania vizează o mai bună compatibilitate pentru integrarea tinerilor în meseriile zilelor noastre și va asigura 500 de evaluări gratuite pentru elevii din clasele VII – VIII și XI -XII.

„Noutatea programului constă în faptul că anul acesta Asociația Happy Minds va aloca un număr de 300 evaluări vocaționale gratuite pentru trei ONG-uri care dezvoltă proiecte cu adolescenți. Copii instituționalizați, tineri care provin din familii ori medii defavorizate și care altfel nu ar fi avut acces la un proces de evaluare vocațională vor putea fi integrați în program, beneficiind de suport pentru orientarea lor academică sau profesională”, se precizează într-un comunicat al organizatorilor, remis cotidianului național „România liberă”.

 

Un aspect important

Totodată, campania „EU ce fac mai departe?” atrage atenția asupra unui subiect mai puțin dezbătut, incompatibilitatea dintre aptitudinile și profilul academic sau profesional pe care tinerii de azi aleg să îl urmeze, determinată în bună parte și de nivelul scăzut de autocunoaștere.

„Deseori am întâlnit tineri care în urma unui eșec școlar neasumat au ajuns să facă depresii, să abandoneze școala, să își creeze o traumă de eșec semnificativă și astfel să piardă câțiva ani din tinerețea lor. Prin campania „EU ce fac mai departe?” Asociația Happy Minds continuă demersurile de prevenție a anxietății și depresiei în rândul adolescenților, precum și de conștientizare și informare pentru o mai bună adaptare a competențelor tinerilor pentru viața și câmpul de muncă. Astfel, chiar dacă în următorii 10 ani vor exista meserii care se vor transforma în unele cu totul noi sau vor dispărea în întregime, cunoașterea abilităților (ceea ce știu să facă cel mai bine), intereselor (ceea ce le place să facă) și valorilor (ceea ce este important pentru ei) le va asigura o integrare mai ușoară în profesiile care să răspundă cât mai fidel profilului lor psihologic și vocațional”, afirmă psihologul Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Atacuri ale hackerilor pro-ruși asupra băncilor din România. BCR şi Banca Transilvania au semnalat probleme

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o avertizare privind recentele atacuri cibernetice de tip Distributed Denial of Service (DDoS), care au avut loc...

Sebastian Burduja: “România are nevoie de energie în 3D-descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Proiectului de Ordonanță care vizează eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, argumentând că aceasta aduce claritate în...

Atacuri ale hackerilor pro-ruși asupra băncilor din România. BCR şi Banca Transilvania au semnalat probleme

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o avertizare privind recentele atacuri cibernetice de tip Distributed Denial of Service (DDoS), care au avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă