Profesorii de peste 65 de ani nu au interzis la Bac

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a discutat mai multe probleme actuale din sistemul de învățământ românesc, cu partenerii de dialog social.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

14.05.2020 - 00:48

Una dintre temele puternic dezbătute în spațiul public, în ultimele zile, este cea a cadrelor didactice care au depășit vârstă de pensionare și sunt angajate în sistemul de educație, la plata cu ora.

Sindicaliștii din învățământ au convenit cu ministrul Educației că acestor cadre didactice nu li se poate interzice participarea la examenul național de Bacalaureat.

“Am discutat această problemă cu doamna ministru și a fost și dânsa de acord că, în cazul în care aceste persoane sunt sănătoase, nu li se poate interzice participarea la Bacalaureat. Avem o altă problemă, cu cei care nu au împlinit vârsta de 65 de ani, dar se tem să vină la serviciu, din cauza bolii. Ce facem cu aceștia?”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr.

Acesta ne-a mărturisit că nu s-au discutat, până în acest moment, măsuri de protecție a cadrelor didactice, aflate la vârsta considerată categorie de risc, împotriva infectări cu noul coronavirus, din anul școlar viitor.

În învățământul superior activează numeroși profesori trecuți de vârsta de 65 de ani, pentru care ar fi dificil de găsit înlocuitori, la respectivele materii.

Potrivit estimărilor “Alma Mater”, în învățământul superior activează, în acest moment, aproximativ 1.800 – 2.000 de cadre didactice care au depășit vârsta pensionării.

Comentarii