Primăria Oradea va monta staţii de încărcare pentru vehiculele electrice

Oradea ar putea avea, la 1 ianuarie 2020, în jur de 35 de staţii de reîncărcare rapidă a maşinilor electrice, din care circa 15 vor fi achiziţionate şi montate de primărie printr-un proiect derulat de Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANM).

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2018 - 14:46

Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că primăria pregăteşte în prezent proiectul ce va fi depus spre finanţare în perioada 18 octombrie - 16 noiembrie, pentru primele 13 sau chiar 15 staţii, în cadrul unui proiect desfăşurat prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, proiect destinat municipiilor reşedinţă de judeţ.

"Am decis să accesăm finanţarea din acest program astfel încât să instalăm într-o reţea cel puţin 13 staţii cu încărcare rapidă. Numărul exact va fi stabilit în perioada următoare, în funcţie de preţul pe fiecare staţie în parte, care va fi estimat prin studiul de fezabilitate", a afirmat Mircea Mălan.

El a precizat că municipiului Oradea i-ar reveni în jur de 2,5 milioane de lei din valoarea finanţării disponibile pe plan naţional, iar primăria va avea de plătit 10% din cheltuielile eligibile.

Pe lângă acest proiect, reprezentanţii Primăriei Oradea au purtat discuţii cu agenţii economici, hoteluri, hypermarketuri, pentru montarea unor staţii de reîncărcare normale. Acestea costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în timp ce una cu încărcare rapidă costă între 25-40.000 de euro.

În plus, şi companiile din subordinea Consiliului Local vor fi obligate să construiască cel puţin un astfel de punct de încărcare. Este vorba despre societatea de transport local OTL, Compania de apă, Administraţia Domeniului Public, Termoficare şi altele, care vor achiziţiona staţii pentru puncte aglomerate din oraş, precum pieţele agroalimentare, aquaparc, curtea primăriei sau Sala Sporturilor.

Până la 1 ianuarie 2020, cel puţin câte o staţie va fi amplasată şi în parcările fiecărui hypermarket sau hotel mare din oraş.

Încă de la finele anului 2016, orădenii au fost invitaţi să propună locaţii pentru viitoarele staţii de reîncărcare a maşinilor electrice, care se regăsesc în actualul proiect.

Comentarii