15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSocialPrimăria Capitalei vrea extinderea Muzeului Leonida

Primăria Capitalei vrea extinderea Muzeului Leonida

Primăria Capitalei vrea să închirieze fosta Uzină Electrică Filaret de la Societatea de Servicii Energetice Muntenia pentru a extinde, în cadrul clădirii, Muzeul Naţional Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida”, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care va avea loc săptămâna viitoare. Consilierii generali ar urm să îşi dea acordul de principiu pe acest proiect.

Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea ar vrea să transforme Parcul Carol, în zona căruia se află atât Muzeul Tehnic, cât şi fosta Uzină Filaret, “într-un pol cultural, un parc cu un potenţial cultural remarcabil prin istorie şi tradiţie”.

“Încă din anul 2003, Asociaţia Generală a Inginerilor din România şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România au dorit să promoveze un proiect, acela de a realiza în România un Parc Naţional al Ştiinţei şi Tehnicii, important nu doar ca mijloc de educaţie, dar şi de fixare în timp a contribuţiilor aduse de România la îmbogăţirea tezaurului de cunoştinţe ale lumii. Iar acesta ar trebui să fie gândit în aşa fel încât Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii să funcţioneze în clădirea actualului muzeu, extinsă şi recondiţionată, în clădirea fostei Uzine Electrice Filaret”, se arată în proiectul de hotărâre.

 
Consilierii generali îşi vor da acordul de principiu pentru aprobarea acestui proiect

 

Uzina Electrică Filaret a fost prima uzină electrică comunală din Bucureşti, construită de Societatea de Gaz şi Electricitată în perioada 1907-1908. Uzina a fost dezafectată în anii 1970 şi golită de toate instalaţiile, iar corpurile ei sunt folosite acum drept garaj al maşinilor de intervenţie.

Muzeul Naţional Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida” a fost înfiinţat în 1909 şi deţine peste 6.500 de piese din domeniile mecanică, chimie, energie nucleară, magnetism, minerit, industria petrolului, electricitate sau tipografie.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă