Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Primăria Capitalei preia de la sectoare 132 de blocuri

Primăria Generală pune pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General din 17 mai proiectul de reabilitare termică a 132 de blocuri din trei sectoare ale Bucureștiului, pentru care alocă 204 milioane lei, adică aproximativ 45 mil. euro.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.05.2018 - 07:43

Cele mai multe blocuri, 101, sunt din sectorul 3, condus de primarul Robert Negoiță, 16 sunt din sectorul 4, iar din sectorul 6 - 15 blocuri.

Cei mai mulți bani pe reabilitare termică vor fi cheltuiți la sectorul 3 – 148 milioane lei, apoi  la 6 – 37 milioane lei, iar la 4 – 19 milioane lei. Termenul de execuție pentru efectuarea lucrărilor la toate cele 132 de blocuri este sfârșitul acestui an.

Prin cererile depuse la Primăria Municipiului București, de către primăriile sectoarelor menționate, documentațiile tehnico-economice pentru cele 132 de blocuri vor fi înscrise în Programul local multianual privind creșterea performanței energetice, program demarat de către Primăria municipiului. Ținând cont de bugetul limitat al Consiliilor sectoarelor, cât și de necesitățile imediate pentru realizarea lucrărilor privind creșterea performanței energetice, edilii Bucureștiului consideră că este necesară asigurarea finanțării din bugetul propriu al municipiului București. 

Ce blocuri se califică

 Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat, în urmă cu două luni, că PMB se va implica în anveloparea termică a blocurilor vechi din București, cu bani și lucrări. Separat de programele derulate de sectoare, Primăria Capitalei va avea propriul program de reabilitare termică, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Potrivit proiectului, Primăria va suporta 80% din costurile lucrărilor, urmând ca asociaţiile de proprietari să acopere restul de 20 la sută. Dar și acești 20% sunt de la Primărie, sub forma unui împrumut pe maximum 10 ani, asociația urmând să ramburseze lunar suma necesară, dar nu mai mult de 1,66% din suma totală.

Au solicitat înscrierea în program 200 de blocuri din sectorul 3, 152 de blocuri din sectorul 4 şi alte 200 de blocuri din sectorul 6.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei demarează acest proiect deoarece este nemulţumită de ritmul în care se desfăşoară programele de reabilitare la sectoare. „Am realizat mai multe studii, m-am întâlnit cu mai mulţi cetăţeni care s-au plâns că reabilitarea termică merge foarte greu în unele sectoare. Primăria se va implica şi ea şi va suporta 80% din costuri, restul fiind acoperit de asociaţiile de locatari”, a declarat Firea, la începutul şedinţei CGMB.

Potrivit proiectului de hotărâre, pentru a intra în program, asociaţiile de proprietari trebuie să înregistreze la Centrul de Informare şi Documentare pentru Relaţia cu Cetăţenii acordul asociaţiei de proprietari în original.

Vor fi cuprinse în programul local multianual de reabilitare termică doar blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 care nu au mai beneficiat de fonduri publice pentru reabilitare termică.

Prioritate au blocurile cu un consum specific mare de energie termică, se precizează în proiect.

 

Sorin Bolojanu

Comentarii

loading...