4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocial„Prima mașină“ pornește din nou

„Prima mașină“ pornește din nou

Persoanele fizice din România care vor să-şi cumpere un automobil îşi vor putea achiziționa unul nou cu sprijin financiar oferit de stat, pe baza OUG 66/2014 și a noilor sale prevederi, aprobate marți.

Decizia adoptată în ședința de marți a Executivului va modifica OUG 66/2014, prin care se aprobase introducerea în România a Programului „Prima mașină“. Intenția Guvernului este să facă programul mai atractiv, în condițiile în care, în ultimii cinci ani, această inițiativă a avut doar un succes modest.

Principala modificare adusă de noua ordonanță de urgență are ca scop acordarea posibilității, prin Programul „Prima mașină“, de a fi cumpărate și autoturisme hibrid sau electrice – a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

 

Mai multe mașini electrice sau hibrid

„Guvernul a adoptat astăzi în şedinţă modificări şi completări aduse programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Este vorba despre programul aprobat prin OUG 66/2014. După cum ştiţi, programul are ca obiectiv principal facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţionarea unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat. Pot fi cumpărate următoarele tipuri de autovehicule noi: clasice cu sistem de propulsie termic, hibrid şi full electric. De asemenea, prin modificările operate azi în legislaţie, persoanele fizice vor putea să-şi achiziţioneze un autoturism nou chiar dacă au mai deţinut anterior un astfel de autoturism. Se elimină aşadar obligativitatea declaraţiei pe proprie răspundere a beneficiarului că nu a mai avut în proprietate un autoturism nou,  condiţie existentă înainte de modificări în cadrul Programului «Prima maşin㻓, a explicat Nelu Barbu la finalul şedinţei de marți a Guvernului.

Nelu Barbu a mai precizat că noua ordonanță de urgență prevede şi acceptarea eco-bonusurilor şi a eco-tichetelor, acordate în cadrul programelor „Rabla“ şi „Rabla Plus“, în cadrul avansului minim obligatoriu pentru a cumpăra o mașină nouă.

Există o serie de condiţii impuse celor care vor să beneficieze de aceste facilități. Astfel, autoturismul ce se dorește a fi cumpărat trebuie să fie nou și să respecte cel puţin norma de poluare Euro 6.

Viitorul proprietar trebuie să aibă cel puţin 18 ani şi să nu aibă restanţe la plata taxelor către stat sau la plata unor rate bancare.

 

Cât trebuie să coste un automobil nou

În privința mașinii solicitate, dacă este cu motor cu ardere internă, trebuie să aibă valoarea maximă de 50.000 de lei, plus TVA.

Pentru autoturismele cu motor hibrid, preţul de achiziţie poate fi de cel mult 100.000 de lei, plus TVA, iar pentru autoturismele cu motor full electric preţul de achiziţie trebuie să fie de cel mult 150.000 de lei, plus TVA.

Din categoria mașinilor cu motor termic, în aceste condiții se încadrează așa-numitele autoturisme de clasă B, care de obicei sunt mașini de oraș, cu lungimea de până la 4,5 metri, cu o capacitate a portbagajului de până la 300 litri și cu motorizare pe benzină.

Chiar și în urma modificărilor aprobate acum două zile, se menține condiția ca solicitanții creditului „Prima mașină“ să plătească un avans de cel puțin 5 la sută din preţul total de achiziţie. 

Programul „Prima mașină“ fusese lansat în anul 2014, cu scopul de a pune la dispoziție finanţări în condiții avantajoase acelor persoane care nu-și permit să plătească un avans de 10-15 la sută din prețul mașinii, pentru a beneficia de sistemul tradițional oferit de companiile de leasing.

În acest moment, foarte multe bănci au anunțat deja modul în care se implică în Programul „Prima mașină“. De exemplu, CEC Bank precizează că acest tip de credit se acordă fără a se percepe comisioane din partea băncii, cu o durată maximă de finanțare de 5 ani. Viitorul proprietar al mașinii trebuie să ofere un avans de cel puțin 5 la sută din prețul de achiziție al autoturismului (creditul poate acoperi cel mult 95 la sută din prețul mașinii). Vârsta maximă a solicitantului, în vederea rambursării integrale a creditului, este de 70 de ani – precizează CEC Bank.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă