9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialPreviziuni sumbre ale producătorilor farma: Criza imunoglobulinelor se poate repeta

Previziuni sumbre ale producătorilor farma: Criza imunoglobulinelor se poate repeta

“Modificările propuse de autorităţi la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al preţurilor, subiectul dezbaterii publice de astăzi, pot genera o nouă criză a medicamentelor. Acestea vizează alinierea preţului medicamentelor inovatoare la preţul medicamentelor generice, ceea ce impune scăderea cu 35% a preţului medicamentelor noi. Astfel, 123 de medicamente pot dispărea de pe piaţă. Dintre acestea, 55 au doar între 1-3 alternative terapeutice, iar 24 medicamente nu au alternativă generică”, afirmă ARPIM într-un comunicat remis presei.

Potrivit directorului de Relaţii Externe ARPIM, Liviu Popescu, criza imunoglobulinelor “pe care România încă nu a depăşit-o” s-ar putea repeta şi în cazul altor arii terapeutice, precum cardiologie, oncologie, neurologie, dacă autorităţile vor decide “să nu ia în considerare semnalul de alarmă” al industriei farmaceutice şi al pacienţilor şi vor implementa modificările propuse la Ordinul 368/2017.

“Acum doi ani, când decidenţii au propus implementarea acestei măsuri, am publicat rezultatele unui studiu care se baza pe evaluarea portofoliului companiilor farmaceutice membre ARPIM. Conform acestui studiu, 2,61 milioane pacienţi ar fi afectaţi de dispariţia a 123 de medicamente şi dintre aceştia, 800.000 ar avea dificultăţi în a-şi asigura tratamentele pentru că au incluse în schemele de tratament unele dintre cele 55 de medicamente cu alternative generice foarte reduse pe piaţă”, a declarat Liviu Popescu, citat în comunicatul de presă.

În opinia ARPIM, alinierea preţului medicamentelor inovatoare la preţul medicamentelor generice nu va afecta doar pacienţii şi va genera şi o scădere a veniturilor la bugetul statului, întrucât, în urma scăderii pieţei, se vor diminua contribuţiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA şi a taxelor şi impozitelor aferente desfăşurării activităţii acestora în România.

“Milioane de persoane pot fi afectate, veniturile la bugetul statului pot scădea cu 153 milioane lei. Este îngrijorător că autorităţile nu iau în calcul consecinţele negative majore ale unei astfel de măsuri. Nu se vor realiza economii la bugetul de stat, în niciun caz companiile nu vor fi încurajate să-şi păstreze portofoliul de produse în România, nu există niciun efect benefic al acestei măsuri. Avem încredere că autorităţile vor reveni asupra propunerii de modificare, vor ţine cont de părerile expuse în cadrul dezbaterii publice şi vor implementa o metodologie de calcul care să ajute pacienţii români, nu să genereze noi crize ale medicamentelor”, a adăugat Liviu Popescu.

Companiile membre ARPIM afirmă că sunt deschise colaborării cu autorităţile pentru discutarea soluţiilor propuse de asociaţie în ultimii doi ani.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă