Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Precizarea României libere

Echipa editorială a ziarului România Liberă ține să precizeze următoarele aspecte cu privire la corespondența primită la redacția ziarului nostru de la Ministerul Justiției- Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP):

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 30.03.2018 - 09:00

Plicul era inscripționat Ministerul Justiției –Administrația Națională a Penitenciarelor, documentul purta, de asemenea, antetul Ministerului Justiției- ANP, având și un număr de înregistrare (de “ieșire”) de la această instituție, iar pe ultima pagină a acestui document apărea o ștampilă și o semnătură olografă a oficialului care a redactat documentul.

Toate informațiile conținute în document erau unele deja de notorietate. Notorietatea aspectelor evidențiate la nivel național este demonstrată de existența unei puternice polemici în societate cu privire la condițiile necorespunzătoare de detenție în penitenciarele din România, fapt care a determinat legislativul să adopte și Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal- lege prin care la articolul 3 prevede că După articolul 55 se introduce un nou articol, articolul 551, cu următorul cuprins:

"Art. 551. - Compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare:

(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.,”

Mai mult, chiar la nivel național există deja o practică a instanțelor civile care condamnă statul Român prin Autoritatea Națională a Penitenciarelor pentru condițiile inumane de detenție din penitenciarele românești.

Notorietatea acestei probleme este una care a depășit demult granițele României, țara noastră fiind condamnată în repetate rânduri de către CEDO ca urmare a condițiilor inumane din penitenciarele Românești, motiv pentru care mai multe țări la nivel european nu mai repatriează deținuți în România pentru ispășirea diferitelor pedepse în penitenciarele din România.

Conținutul documentului era unul care atesta o problemă deja cunoscută, nefiind vorba de nicio informație pe care am fi putut să o tratăm ca “senzațională” sau nici măcar ca pe o “noutate”.

Pentru aceste motive, făcându-vă cunoscut că echipa noastră editorială va continua investigațiile pe această temă sensibilă pentru societatea românească, vă asigurăm că vom face cunoscute publicului orice noi informații cu privire la această problemă.

Redacția România liberă

Comentarii

loading...